Szarlotka z rabarbarem
Sezon rabarbarowy rozpoczęty. Na początek szybka szarlotka z rabarbarem, Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto lubi smak rabarbaru w cieście, powinien wypróbować tę szarlotkę z rabarbarem.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g rabarbaru
- 500 g jabłek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Mieszamy
- Do suchych składników dodajemy masło ( z lodówki ) pokrojone na mniejsze kawałki. Zagniatamy z mąką, aż powstaną grudki. Wówczas dodajemy pozostałe składniki: jajko i śmietanę i wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto ( będzie dość klejące - możemy obsypać je łyżką mąki i wyrabiać, aż będzie jednolite )
- Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
- Przygotowujemy owoce: rabarbar myjemy, obieramy cieniutko z wierzchniej skórki i kroimy w centymetrowe kawałki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar łączymy z jabłkami, mieszamy
- Do owoców dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Na koniec wszystko oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby równomiernie obtoczyła owoce
- Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odcinamy z niego 2/3 i wałkujemy na placek nieco większy niż nasza tortownica / blaszka. Ja upiekłam to ciasto w formie kwadratowej o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą. Ja ciasto wałkuję od razu na papierze do pieczenia i potem przenoszę razem z papierem do formy. Brzegi ciasta powinny zachodzić na ścianki na wysokość 1-1,5 cm
- Ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i przekładamy na niego owoce, pomijając sok, który zdążą puścić. Owoce wyrównujemy
- Pozostałą 1/3 ciasta przeznaczamy na zakrycie owoców. Ja odrywam po kawałeczku ciasta, rozpłaszczam go w palcach i takimi małymi kawałeczkami przykrywam owoce. Owoce nie muszą być całkiem przykryte, bo ciasta nie ma zbyt dużo, więc będą widoczne między fragmentami ciasta
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie
- Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem
Przepis nie dla mnie, ponieważ nie lubię ani szarlotki ani rabarbaru.
OdpowiedzUsuń