Szarlotka z rabarbarem

 Szarlotka z rabarbarem



      Sezon rabarbarowy rozpoczęty. Na początek szybka szarlotka z rabarbarem, Ciasto robi się szybko i jest bardzo smaczne. Kto lubi smak rabarbaru w cieście, powinien wypróbować tę szarlotkę z rabarbarem.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 500 g rabarbaru
  • 500 g jabłek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy ją z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Mieszamy
  • Do suchych składników dodajemy masło ( z lodówki ) pokrojone na mniejsze kawałki. Zagniatamy z mąką, aż powstaną grudki. Wówczas dodajemy pozostałe  składniki: jajko i śmietanę i wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto ( będzie dość klejące - możemy obsypać je łyżką mąki i wyrabiać, aż będzie jednolite )
  • Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
  • Przygotowujemy owoce: rabarbar myjemy, obieramy cieniutko z wierzchniej skórki i kroimy w centymetrowe kawałki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rabarbar łączymy z jabłkami, mieszamy
  • Do owoców dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Na koniec wszystko oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, aby równomiernie obtoczyła owoce
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki. Odcinamy z niego 2/3 i wałkujemy na placek nieco większy niż nasza tortownica / blaszka. Ja upiekłam to ciasto w formie kwadratowej o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą. Ja ciasto wałkuję od razu na papierze do pieczenia i potem przenoszę razem z papierem do formy. Brzegi ciasta powinny zachodzić na ścianki na wysokość 1-1,5 cm
  • Ciasto w blaszce nakłuwamy widelcem i przekładamy na niego owoce, pomijając sok, który zdążą puścić. Owoce wyrównujemy
  • Pozostałą 1/3 ciasta przeznaczamy na zakrycie owoców. Ja odrywam po kawałeczku ciasta, rozpłaszczam go w palcach i takimi małymi kawałeczkami przykrywam owoce. Owoce nie muszą być całkiem przykryte, bo ciasta nie ma zbyt dużo, więc będą widoczne między fragmentami ciasta
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie
  • Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem

Komentarze

  1. Przepis nie dla mnie, ponieważ nie lubię ani szarlotki ani rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz