Zupa z kalarepy na zasmażce

 Zupa z kalarepy na zasmażce

      Wiosenna zupa z kalarepy to pyszne danie, które przygotowuję co roku, gdy tylko dojrzę gdzieś pierwsze kalarepki. Zupa z kalarepy smakuje doskonale. Jest delikatna. Można ją zabielić śmietaną lub też zrobić na zasmażce, jak w dzisiejszym przepisie. 

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 1 młoda duża marchewka 
  • niewielki kawałeczek selera i pietruszki
  • kilka krążków pora
  • 2-3 duże młode ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy warzywa: warzywa obieramy, marchewkę kroimy w krążki, ziemniaki kroimy w kosteczkę, selera i pietruszkę na niewielkie kawałeczki, kalarepy w słupki, a z pora odcinamy kilka krążków
  • Na dnie garnka rozgrzewamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim warzywa stale mieszając, aby nie przywarły do dna. Po kilku minutach warzywa zalewamy gorącą wodą ( ok 2 litry ) i gotujemy przez ok 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy często mieszając aż do zrumienienia
  • Zrumienioną mąkę przeskładamy do garnuszka, nieco studzimy, a następnie rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy, aby nie było grudek
  • Zasmażkę wlewamy do zupy. Mieszamy. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy łyżkę posiekanego koperku

Komentarze