Bukiet surówek do obiadu

 Bukiet surówek do obiadu

Bukiet surówek do obiadu
Surówki do obiadu

zestaw surówek

surówki obiadowe

proste składniki

surówki dla każdego

     Dziś zapraszam na ucztę surówkową czyli bukiet surówek do obiadu. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Oprócz bogactwa smaku można też nacieszyć oczy. Bukiet warzyw zaspokoi gusta każdego domownika. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.  Składniki proste, większość z nich każdy posiada w lodówce czy też w spiżarni. Wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonna. Wystarczy tylko odpowiednio przygotować sobie warsztat pracy. Potrzebne będą: deska do krojenia, tarełko, ostry nóż i kilka misek/ miseczek. Buraki można przygotować dzień wcześniej, więc w dniu serwowania zestawu surówek odpadnie nam praca przy burakach. Niżej opiszę, jak sobie radzić, żeby w miarę szybko przygotować bukiet surówek obiadowych. 

Składniki: 

Nie podaję szczegółowych ilości warzyw, bo każdy przygotuje ilość , która jest mu potrzebna. Mój półmisek był sporych rozmiarów. Część surówek/ sałatek zrobiłam tak, żeby zostały mi na kolejne dni ( buraki i czerwona kapusta ), a część na bieżąco.

  • buraki
  • czerwona kapusta
  • duży pomidor
  • duży por
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • mały seler
  • 3 marchewki
  • jabłko
  • pół małej czerwonej cebuli
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżka chrzanu
  • olej - 1 łyżka
  • kawałek czerwonej cebuli
 Sposób przygotowania:

1. Surówka z selera korzeniowego - użyłam małego selera.  Seler ścieramy na tarełku na małe wiórki. Od razu skrapiamy go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Dodajemy do smaku cukier, odrobinę soli i 1-2 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy
2. Surówka z kapusty pekińskiej z porem, selerem i chrzanem. Użyłam 1/2 małej główki kapusty, jasną część z pora, 3 łyżki startego selera - zostawiłam startego selera z poprzedniej surówki, dlatego ważne jest, aby przygotować sobie od razu tyle misek ile będziemy robić surówek. Trąc seler do pierwszej surówki od razu wrzucamy część selera do miski drugiej, gdzie będzie następna surówka. Z kolei krojąc pora - część jasną wrzucamy do miski drugiej, a część zieloną do miseczki trzeciej. Por kroimy w cienkie półplasterki. Poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojonego pora i starty seler łączymy z łyżką chrzanu. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec dodajemy 2- łyżki jogurtu naturalnego
3. Surówka z pora, marchewki i jabłka. W trzeciej misce mamy już pokrojoną zieloną część pora. Ścieramy do niego 1 marchewkę  na grubszych oczkach oraz małe jabłko. Delikatnie skrapiamy jabłko sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, i pieprzem. Mieszamy
4. Surówka z marchewki - super prosta, wersja uwielbiana przez dzieci: dwie marchewki ścieramy na średnich lub małych oczkach, posypujemy niepełną łyżeczką cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy
5. Surówka z pomidorów i czerwonej cebuli - najprostsza z prostych. Pomidora kroimy w drobną kostkę i posypujemy czerwoną cebulą drobno pokrojoną. Solimy już na talerzu, żeby pomidory zachowały wygląd na półmisku
6. Sałatka z czerwonej kapusty - użyłam pół niewielkiej główki. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, obficie skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wodą, tak aby sięgała do 2/3 wysokości kapusty. Solimy i gotujemy ok 10-15 minut w otwartym garnku, aby woda odparowała. Pod koniec dodajemy pół startego na grubych oczkach jabłka i wlewamy łyżkę oleju. Mieszamy, razem wszystko gotujemy. Na koniec doprawiamy solą, odrobiną cukru i pieprzem. Można taką kapustę serwować i na ciepło i na zimno
7. Sałatka z buraków. Buraki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na małych oczkach. Doprawiamy sokiem z cytryny wg uznania ( u mnie obficie ), cukrem, solą, mielonym kminkiem, ewentualnie chrzanem. U nas lubi się też wersję bez chrzanu

Część z surówek była przygotowana w ilości nieco większej niż mieściła się na półmisku. W całości wykorzystałam tylko surówkę z selera, pomidora oraz surówkę nr 3 ( z pora, jabłka i marchewki ). W niedużej ilości zostały mi pozostałe surówki i gotowane buraki oraz kapusta czerwona. Buraków przygotowałam sporo, bo są u nas bardzo lubiane, a 2-3 dni w lodówce  im nie zaszkodzi. 
Surówkę z marchewki czy selera można wzbogacić o jabłko czy rodzynki lub orzechy włoskie ( seler ), ale ze względu na zachowanie barw tym razem było bez dodatków, a surówki i tak były pyszne. 


Komentarze

Prześlij komentarz