Placki z cukinii i ziemniaków

 Placki z cukinii i ziemniaków



  Placki z cukinii i ziemniaków na stałe do repertuaru w mojej kuchni w okresie letnio-jesiennym. Są pyszne i sycące. Można je zjeść solo, z kefirem, jogurtem lub sosem tzatziki, z ulubioną surówką, albo z sosem. Smakują również świetnie z gulaszem.

Składniki:

  • ok 300 g młodej cukinii
  • ok 300 g młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
  • Cukinię myjemy i ścieramy na dużych oczkach
  • Ziemniaki obieramy i również ścieramy na dużych oczkach
  • Czosnek przeciskamy przez praskę
  • Do startych warzyw dodajemy posiekany koperek, mąkę, jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto na placki
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron
  • Przed podaniem odsączamy z tłuszzczu na papierowym ręczniku

Komentarze