Ziemniaczane knedle ze śliwkami

 Ziemniaczane knedle ze śliwkami




     Pyszne sezonowe danie, które latem często powtarzam. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. Ciasto jest bardzo smaczne, a że pojawiły się już śliwki, więc dziś pierwszy raz w sezonie pojawiły się na stole knedle ze śliwkami. Polane tartą bułką przysmażoną na masełku i posypane cukrem - niebo w gębie! Z podanej ilości wyszło mi 25 knedli. Śliwki były niezbyt duże.

Składniki:

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki + do obtaczania knedli
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Śliwki ( ilość zależy od ich wielkości ) - u mnie 25
Sposób przygotowania:
  • Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki
  • Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy na gładki ( lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia )
  • Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie i klejące dosypujemy nieco mąki
  • Z ciasta odrywamy kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy w nim śliwkę. Obtaczamy w mące
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę delikatnie ją soląc i wrzucamy na nią knedle. Od wypłynięcia gotujemy ok 4 minuty. Odcedzamy i polewamy tartą bułką przyrumienioną na maśle. Ja dodaję do bułki też nieco cynamonu. Posypujemy cukrem

Komentarze