Ziemniaczane knedle ze śliwkami
Pyszne sezonowe danie, które latem często powtarzam. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. Ciasto jest bardzo smaczne, a że pojawiły się już śliwki, więc dziś pierwszy raz w sezonie pojawiły się na stole knedle ze śliwkami. Polane tartą bułką przysmażoną na masełku i posypane cukrem - niebo w gębie! Z podanej ilości wyszło mi 25 knedli. Śliwki były niezbyt duże.
Składniki:
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki + do obtaczania knedli
- 1 jajko
- szczypta soli
- Śliwki ( ilość zależy od ich wielkości ) - u mnie 25
Sposób przygotowania:
- Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki
- Ugotowane ziemniaki dokładnie ubijamy na gładki ( lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia )
- Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, szczyptę soli i jajko. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie i klejące dosypujemy nieco mąki
- Z ciasta odrywamy kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i zawijamy w nim śliwkę. Obtaczamy w mące
- W dużym garnku zagotowujemy wodę delikatnie ją soląc i wrzucamy na nią knedle. Od wypłynięcia gotujemy ok 4 minuty. Odcedzamy i polewamy tartą bułką przyrumienioną na maśle. Ja dodaję do bułki też nieco cynamonu. Posypujemy cukrem
Komentarze
Prześlij komentarz