Ogórki konserwowe

 Ogórki konserwowe 


      Ogórki konserwowe robię co roku w ilości ok 10 słoików. Są doskonałe na kanapki, ale też używam ich do sałatek, które w naszej rodzinie uwielbiamy. Tak więc i w tym roku ogórki konserwowe już zostały przygotowane. Po odczekaniu kilku tygodni będzie można po nie sięgnąć i cieszyć się smakiem domowych ogórków konserwowych. Z pięciu kilogramów ogórków zrobiłam 10 litrowych słoików.

Składniki:

  • ogórki 5 kg
  • marchewka
  • chrzan 
  • czosnek 
  • baldachy i łodyżki kopru
  • pieprz ziarnisty
  • ziarenka gorczycy białej
  • ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
Zalewa:
  • 3 litry wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli kamiennej
Sposób wykonania:
  • Na dno wyparzonych słoików dajemy ok 1 łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, ok 8 ziarenek pieprzu, kilka plasterków ( lub półplasterków) marchewki, 2 ząbki czosnku ( jeśli ząbki są duże to jeden przecięty na pół ), kawałek baldachimu kopru ( jeśli jest mały to cały, jeśli większy dzielimy go na kilka części) oraz kilka kawałków grubszych łodyg kopru pociętych na 2 - 3 cm części
  • W słoikach ściśle układamy ogórki umieszczając między nimi kawałki chrzanu, kilka plasterków marchwi  i 2 liście laurowe
  • Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, cukier i sól. Jeszcze raz zagotowujemy
  • Tak przygotowana gorącą zalewą zalewamy ogórki tak, aby zalewa przykryła ich czubki
  • Wycieramy brzegi słoika i dokręcamy wyparzonymi i suchymi przykrywkami
  • Wstawiamy do dużego garnka, którego dno wyłożone jest ściereczką i pasteryzujemy ok 12 - 13 minut, aż ogórki zaczną zmieniać kolor. Ja wstawiam je od razu do wrzącej wody
  • Po wyjęciu słoików z garnka ustawiam je do góry dnem i czekam do wystygnięcia. Potem wynoszę je do piwnicy. Do spożycia po kilku tygodniach odstania

Komentarze