Nalewka z winogron

 Nalewka z winogron

 Nalewka z winogron

Nalewka z winogron

       Domowa nalewka z winogron należy do smacznych napojów alkoholowych, które robi się bardzo prosto. W moim ogrodzie mam pyszne winogrona, które co roku bardzo obficie owocują. Są bardzo smaczne i niebywale słodkie, zwłaszcza jak już są maksymalnie dojrzałe czyli końcem września i początkiem października. Przede wszystkim zjadamy je na surowo, ale jest ich tak dużo, że rozdajemy i przerabiamy na soki i co kilka lat robimy też nalewkę. Zapraszam więc po przepis na pyszną domową nalewkę z winogron. 

Nalewka z winogron

Składniki:

  • 1 kg dowolnych winogron ( u mnie ciemne ogrodowe )
  • 750 ml wódki ( nie daję spirytusu )
  • ok 400 g cukru
Sposób przygotowania:
  • Winogrona ważymy: odważamy kilogram po oderwaniu  ogonków. Jeśli winogrona kupujemy z niewiadomego źródła trzeba je umyć, dobrze odsączyć i oderwać ogonki. Ja miałam własne ogrodowe winogrona, więc ich nie myłam. Wybieramy tylko zdrowe owoce. Po oderwaniu ogonków wrzucamy je do dużego słoja o pojemności ok 2,5 litra
  • Owoce w słoju zalewamy wódką ( 3 szklanki ) i słój zakręcamy. Odstawiamy w zaciemnione miejsce np do szafki kuchennej na 3 tygodnie - nie trzeba zawartości słoja mieszać ani nią wstrząsać
  • Po trzech tygodniach maceracji nalewkę zlewamy do innego słoja, a odcedzone z alkoholu winogrona zasypujemy cukrem. W zależności od tego, jak słodkie były winogrona, ale też od tego, jak słodką nalewkę zamierzamy przygotować, do słoja z winogronami wsypujemy 400 g cukru ( drobnego - łatwiej się rozpuści ) lub mniej, jeśli chcemy przygotować mniej słodką nalewkę. Słój z cukrem i winogronami wstrząsamy tak, aby cukier równomiernie pokrył owoce i zakręcamy. Słój codziennie wstrząsamy, aby cukier się rozpuścił. Na taki efekt będziemy musieli poczekać około 1 tygodnia. Po tygodniu cukier będzie rozpuszczony, a w słoju z owocami utworzy się gęsty syrop
  • Do słoja z owocami dolewamy zlaną tydzień wcześniej nalewkę. Wstrząsamy słojem lub mieszamy zawartość słoja, aby syrop równomiernie połączył się z nalewką i wówczas zlewamy już słodką nalewkę do osobnego słoja bądź do butelek zostawiając tylko owoce, które dodatkowo można umieścić jeszcze na bardzo gęstym sicie, aby dokładnie odsączyć z nich nalewkę. Nie przecieramy, bo nalewka zrobi się mętna. Całość filtrujemy np przez czyściutką złożoną podwójnie bawełnianą ściereczkę kuchenną lub przez kilkukrotnie złożoną gazę
  • Ja początkowo nalewkę zlewam do dużej butli w kształcie baniaka i odstawiam na kilka tygodni do piwnicy. Potem, jeśli istnieje konieczność można nalewkę jeszcze raz przefiltrować, albo zostawić z osadem na dnie. Przelewając przed degustacją do karafki ( jeśli nie będziemy wstrząsać słojem czy butelką ) zlewamy nalewkę z góry, która zawsze jest klarowna
  • Nalewka z winogron będzie gotowa do degustacji po ok 3 miesiącach
Polecam też:


Komentarze