Papryka konserwowa

 Papryka konserwowa


   W mojej spiżarni nie może zabraknąć konserwowej papryki, którą używam głównie do sałatek. Robię ją od wielu lat wg sprawdzonego przepisu. Czasem robię tylko czerwoną paprykę, bo ma najgrubszy miąższ, a czasem dodaję dla urozmaicenia kolorystycznego paprykę żółtą bądź zieloną. W sumie na 2 kg papryki miałam tym razem jedną paprykę żółtą i jedną zieloną.

Składniki: ( na 6 ok półlitrowych słoików)

  • 2 kg papryki ( w sumie na 9 papryk 1 była żółta, jedna zielona a pozostałe były czerwone
  • 3 łyżeczki gorczycy białej
  • 24 ziarenka pieprzu
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
Na zalewę:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy 6 półlitrowych lub nieco większych słoików. Myjemy je i wyparzamy, podobnie przykrywki
  • Paprykę myjemy, osuszamy a następnie kroimy wzdłuż na pół, wykrawamy środek z pestkami i białe błonki, a następnie kroimy każdą połówkę na dwa- trzy paski
  • Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie i 4 ziarenka pieprzu
  • Kawałki papryk ściśle układamy w słoikach umieszczając między nimi również liść laurowy
  • Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem i solą i do gotującej się dolewamy ocet. Chwilę razem gotujemy
  • Papryki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Zakręcamy słoik
  • Na dno garnka o szerokim dnie kładziemy ściereczkę i nalewamy gorącą wodę. Umieszczamy w niej słoiki. Wody powinno być tyle, aby sięgała słoikom do 3/4 ich wysokości. Wodę zagotowujemy i od momentu zagotowania gotujemy( pasteryzujemy) słoiki ok 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.  Pozostawiamy do wystygnięcia, po czym wynosimy do spiżarni/piwnicy.

Komentarze