Pasta kanapkowa z awokado i twarogu
Pasta kanapkowa z awokado należy do moich ulubionych smarowideł do pieczywa. Przyrządzam ją z jajkiem, bądź z tuńczykiem albo z twarogiem. Dziś przedstawiam Wam przepis na pastę z awokado i twarogu. Pyszny i co ważne zdrowy dodatek do pieczywa. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub na kolację. Nie potrzebujemy już masła, a samą kromkę z pastą możemy urozmaicić ulubionym plasterkiem wędliny, a przede wszystkim ogórkiem, pomidorem czy rzodkiewką. Do całości idealnie pasuje też posiekany szczypiorek, a wiosenną porą np rzeżucha.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g półtłustego twarogu
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Awokado i twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem. Jeśli ktoś lubi idealnie gładką pastę może ser i awokado zblendować
- Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę oraz sól i pieprz. Wszystko razem jeszcze raz mieszamy
- Przekładamy do miseczki i odstawiamy na 10-15 minut, aby smaki się przegryzły
- Podajemy do ulubionego pieczywa, posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Komentarze
Prześlij komentarz