Śledzie w śmietanie

 Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

        Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie, nie tylko świąteczne. Śledzie w śmietanie można podać na domowej imprezie, jako świąteczną sałatkę czy po prostu przygotować ją jako przekąskę czy jako kolację. Danie rybne znane i dawniej i dziś również popularne. Podstawą są oczywiście filety śledziowe, a dodatkami są cebula i jabłka albo kiszone bądź konserwowe ogórki. Wszystko zmieszane ze śmietaną i doprawione zielonym koperkiem.

Śledzie w śmietanie
Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych ( najlepiej z solanki )
  • 2 średniej wielkości winne jabłka
  • 1 duża cebula
  • mały pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
  • Śledzie z solanki należy wcześniej wymoczyć. Płaty śledziowe płuczemy w zimnej wodzie. W zależności od słoności należy dwa lub trzy razy wymienić wodę. Filety śledziowe moczymy w misce z zimną wodą. Po ok 25 minutach wodę wymieniamy na czystą i znów moczymy ok 25 minut. I tak 3 lub 4 razy. W sklepach rybnych można też kupić filety już wymoczone, co ułatwia i usprawnia przygotowanie tej potrawy. Po wymoczeniu filety osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Filety kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ok 1,5 centymetrowe kawałki. Pokrojone filety przekładamy do miski
  • Cebulę kroimy drobno, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem, aby cebula straciła nieco ostrość. Odsączamy i przekładamy do miski ze śledziami
  • Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy do pozostałych składników
  • Całość delikatnie doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą
  • Koperek drobno siekamy i dodajemy do całości. Całość mieszamy
  • Śmietanę mieszamy z majonezem i dodajemy do miski ze składnikami na sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy
  • Sałatkę odstawiamy, aby smaki się przegryzły


Komentarze

Prześlij komentarz