Żeberka w sosie

 Żeberka w sosie

Żeberka w sosie
Żeberka w sosie
Żeberka w sosie

  Mięso z żeberek należy do moich ulubionych rodzajów mięs. Żeberka przyrządzam na różne sposoby, choć chyba najbardziej smakują nam podane w sosie do puree z ziemniaków lub z kaszą. Do tego najlepiej ćwikła z chrzanem lub surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Niebo w gębie! 

Składniki:

  • 1200 g żeberek wieprzowych 
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka kminku ( w ziarnach )
  • po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki mąki 
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Żeberka myjemy i kroimy w kawałki. Lekko solimy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy żeberka z każdej strony. Im mocniej je przypieczemy tym ciemniejszy kolor będzie miał sos. Jako że mocno przypieczone mięso nie jest zdrowe, więc zrumieniłam go tylko lekko 
  • W czasie jak żeberka się smażą w garnku zagotowujemy ok 1 litr wody. Dodajemy ziele i liść laurowy oraz kminek
  • Obsmażone żeberka przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Przykrywamy i gotujemy ok 1 godziny. Jeśli w międzyczasie zbyt dużo wody odparuje, uzupełniamy ją
  • Po godzinie gotowania do wywaru dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy go solą, pieprzem, i mieloną papryką. Gotujemy kolejne 15-20 minut
  • Na koniec mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Zagotowujemy
  • Jeśli chcemy uzyskać na talerzu gładki sos przed podaniem można go przecedzić przez sito
  • Tak przygotowane żeberka pasują idealnie do puree z ziemniaków lub do kaszy 


Komentarze