Kotlet dewolay

 Kotlet devolay

Kotlet devolay
Kotlet devolay

     Kotlet devolay (de volaille ) to klasyka kuchni polskiej przygotowywana w polskich domach od święta i nie tylko, to też kulinarny przebój niemal każdego wesela. Po nazwie sądząc można by wnioskować, że pochodzi z Francji, lecz jego geneza jest zupełnie inna - pochodzi z Ukrainy, ale znany jest na całym Wschodzie i funkcjonuje tam pod nazwą - kotlet po kijowsku. Kotlet po kijowsku czy kotlet devolay - niezależnie od nazwy i genezy na stałe wszedł do kanonu  tradycyjnych polskich dań przygotowywanych przez nas w domach, ale jadanych też w restauracjach czy na uroczystych imprezach. Kotlet devolay to inaczej roladka z piersi kurczaka z umieszczonym w środku masłem i posiekaną natką pietruszki. Całość opanierowana i usmażona w głębokim tłuszczu. 

Składniki: ( na 4 kotlety )

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 60 g masła
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • mąka 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwie części i rozbijamy za pomocą tłuczka na foremne kotlety
  • Delikatnie oprószamy solą i pieprzem
  • Masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Formujemy 4 wałeczki
  • Na brzeg każdego kotleta kładziemy 1 wałeczek z masła i zawijamy go w roladkę. Końce należy dokładnie zawinąć i w ten sposób nie dopuścić do wypłynięcia masła
  • Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie w jajku rozbełtanym z odrobiną soli, a na koniec w bułce tartej
  • Devolaye smażymy w głębokim tłuszczu obracając je co jakiś czas ( w sumie ok 10 minut smażenia )
  • Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Pasują też idealnie do ryżu z warzywami

Komentarze

Prześlij komentarz