Kotlet devolay
Kotlet devolay (de volaille ) to klasyka kuchni polskiej przygotowywana w polskich domach od święta i nie tylko, to też kulinarny przebój niemal każdego wesela. Po nazwie sądząc można by wnioskować, że pochodzi z Francji, lecz jego geneza jest zupełnie inna - pochodzi z Ukrainy, ale znany jest na całym Wschodzie i funkcjonuje tam pod nazwą - kotlet po kijowsku. Kotlet po kijowsku czy kotlet devolay - niezależnie od nazwy i genezy na stałe wszedł do kanonu tradycyjnych polskich dań przygotowywanych przez nas w domach, ale jadanych też w restauracjach czy na uroczystych imprezach. Kotlet devolay to inaczej roladka z piersi kurczaka z umieszczonym w środku masłem i posiekaną natką pietruszki. Całość opanierowana i usmażona w głębokim tłuszczu.
Składniki: ( na 4 kotlety )
- 2 duże piersi z kurczaka
- 60 g masła
- mały pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Każdą pierś z kurczaka dzielimy na dwie części i rozbijamy za pomocą tłuczka na foremne kotlety
- Delikatnie oprószamy solą i pieprzem
- Masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Formujemy 4 wałeczki
- Na brzeg każdego kotleta kładziemy 1 wałeczek z masła i zawijamy go w roladkę. Końce należy dokładnie zawinąć i w ten sposób nie dopuścić do wypłynięcia masła
- Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie w jajku rozbełtanym z odrobiną soli, a na koniec w bułce tartej
- Devolaye smażymy w głębokim tłuszczu obracając je co jakiś czas ( w sumie ok 10 minut smażenia )
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Pasują też idealnie do ryżu z warzywami
Wieki nie jadłam dobrego devolay.
OdpowiedzUsuń