Tatar ze śledzia z awokado
Tatar ze śledzia z awokado |
Tatar ze śledzia z awokado Tatar ze śledzia z awokado
Dziś kolejna propozycja podania śledzia. Bo czyż można sobie wyobrazić świąteczny i przedświąteczny czas bez śledzi? Tak więc i u mnie pojawia się na stole śledź w postaci tatara lub sałatki. Dziś propozycja na tatara ze śledzia z awokado. Pyszne połączenie.
Składniki:
- 4 filety śledziowe ( z oleju lub zalewy octowej - nie trzeba moczyć )
- 4 jajka na twardo
- 1 awokado
- 2 kiszone ogórki
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- sok z cytryny/limonki
- sól, pieprz
- 4/5 kromek chleba
Sposób przygotowania:
- Śledzie odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy bardzo drobno
- W drobną kosteczkę kroimy też cebulę, jajko, kiszone ogórki i awokado
- Awokado po pokrojeniu skrapiamy sokiem z cytryny bądź limonki, żeby nie ściemniało
- Całość doprawiamy pieprzem i ewentualnie delikatnie solą ( wcześniej sprawdzamy, jak słony jest śledź )
- Dodajemy majonez i mieszamy
- W kromkach chleba obręczą wycinamy koła
- Na kołach z pieczywa układamy sałatkę śledziową wypełniając obręcz ( specjalną do deserów, sałatek, ryżu - ze specjalnym tłoczkiem, który ubija i dociska zawartość
- Obręcz unosimy do góry, a tatara dowolnie dekorujemy i górę obsypujemy świeżo mielonym pieprzem
Komentarze
Prześlij komentarz