Tatar ze śledzia z awokado

 Tatar ze śledzia z awokado

Tatar ze śledzia z awokado

Tatar ze śledzia z awokado
Tatar ze śledzia z awokado

      Dziś kolejna propozycja podania śledzia. Bo czyż można sobie wyobrazić świąteczny i przedświąteczny czas bez śledzi?  Tak więc i u mnie pojawia się na stole śledź w postaci tatara lub sałatki. Dziś propozycja na tatara ze śledzia z awokado. Pyszne połączenie.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe ( z oleju lub zalewy octowej - nie trzeba moczyć )
  • 4 jajka na twardo
  • 1 awokado
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny/limonki
  • sól, pieprz
  • 4/5 kromek chleba
Sposób przygotowania:
  • Śledzie odsączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy bardzo drobno
  • W drobną kosteczkę kroimy też cebulę, jajko, kiszone ogórki i awokado
  • Awokado po pokrojeniu skrapiamy sokiem z cytryny bądź limonki, żeby nie ściemniało
  • Całość doprawiamy pieprzem i ewentualnie delikatnie solą ( wcześniej sprawdzamy, jak słony jest śledź )
  • Dodajemy majonez i mieszamy
  • W kromkach chleba obręczą wycinamy koła
  • Na kołach z pieczywa układamy sałatkę śledziową wypełniając obręcz ( specjalną do deserów, sałatek, ryżu - ze specjalnym tłoczkiem, który ubija i dociska zawartość
  • Obręcz unosimy do góry, a tatara dowolnie dekorujemy i górę obsypujemy świeżo mielonym pieprzem

Komentarze