Bajaderki domowe

 Bajaderki domowe

     Bajaderki to pyszny i skuteczny sposób na wykorzystanie resztek ciast i ciasteczek np w czasie poświątecznym. Do bajaderek możemy wykorzystać różne rodzaje ciast: biszkopt, ciasto kruche, babki piaskowe, drożdżowe, ciasteczka kruche, owsiane, herbatniki, ciasta czekoladowe itp. Nie wykorzystujemy ciast z owocami czy z masami, natomiast mogą być ciasta z bakaliami czy ciasta orzechowe. Te domowe bajaderki są pyszne i o tyle ciekawe, że dodać możemy do nich różne dodatki: bakalie, orzechy, wiórki, większe kawałki herbatników. Możemy dodać nieco alkoholu, jeśli bajaderki będą tylko dla dorosłych. Bajaderki doskonale sprawdzą się do popołudniowej kawy, ale też możemy je przygotować w oczekiwaniu na gości. 

Składniki:

  • 500 g resztek ciast i ciasteczek
  • 80 g masła 
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru ( pomijamy, jeśli ciasta były słodkie )
  • 150 g dżemu wiśniowego ( można dodać inny ulubiony ciemny)
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego 
  • 1/4 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
  • ok 20 g czekolady wg uznania gorzkiej lub mlecznej 
  • 2 łyżki nutelli
  • opcjonalnie nieco alkoholu
Wykonanie:
  • Wszystkie ciasta kruszymy bardzo dokładnie w blenderze 
  • W rondelku zagotowujemy mleko, dodajemy do niego masło, kakao, czekoladę oraz cukier ( jeśli dosładzamy bajaderki )
  • Po przestudzeniu mleko wlewamy do pokruszonych ciast. Dodajemy też dżem, nutellę, aromat bądź alkohol oraz zmielone orzechy
  • Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby łatwo dało się z niej formować kulki. Gdyby masa była za luźna dodajemy nieco zblendowanego ciasta, jeśli nam zostało. Jeśli wykorzystaliśmy całe ciasto warto być zaopatrzonym w małą paczkę herbatników, które po wcześniejszym zblendowaniu dodajemy do masy ( w ilości, która sprawi, że masa będzie bardziej zwarta ). Jeśli masa jest za gęsta dodajemy nieco dżemu
  • Formujemy kuleczki ( wielkość wg uznania )
  • Kuleczki obtaczamy we wiórkach kokosowych, w okruchach ciasta, w kakao, w zmielonych orzechach, w kolorowej gotowej posypce itd
  • Umieszczamy na kilka godzin w lodówce

Komentarze