Pizza z krajobrazem

 Pizza z pejzażem

Pizza z pejzażem

Pizza z pejzażem

Chcesz zaskoczyć gości czy domowników przygotuj pizzę z pejzażem. Nie jest to zadanie trudne, a efekt będzie murowany. Przygotuj twoje ulubione ciasto do pizzy, sos pomidorowy i ser, a potem można już puścić wodze fantazji i udekorować wierzch pizzy wg własnego pomysłu. Potrzebne będą oliwki, papryki w różnych kolorach, czerwona cebula, salami i szybka oraz szczypiorek i grubszy szczypior. Kwiatki i inne elementy można wycinać za pomocą foremek lub użyć precyzyjnego ostrego nożyka, aby uzyskać z wędliny i warzyw interesujące nas elementy. Tak przygotowana pizza na pewno będzie miłą niespodzianką i dla dzieciaków, ale też dla odwiedzających nas gości. 

Składniki: ( na 1 pizzę )

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • ok 12 g świeżych drożdży
  • ok 0,5 szklanki ciepłej wody
Na wierzch pizzy:
  • ok 15-20 dag sera żółtego
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • oregano
  • sól i pieprz
  • kawałek zielonej papryki
  • plasterki czerwonej cebuli
  • kawałek żółtej papryki
  • kawałek czerwonej papryki
  • czarne oliwki
  • kilka plasterków salami i 2 plasterki szynki konserwowej
  • szzcypiorek i grubszy szczypior
Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Na początek nie musimy wlewać całej wody a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby
  • Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
  • Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
  • Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
  • Pasattę dosalamy, doprawiamy pieprzem, oregano
  • Gdy ciasto rośnie przygotowujemy elementy do ozdoby ciasta: wykorzystujemy do tego nóż, ale też foremki do wycinania ciasteczek
  • Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i tworzymy łąkę
  • Na koniec posypujemy oregano
  • Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale nieco dłużej
  • Podajemy z keczupem lub z salsą

Komentarze