Pizza z pejzażem
Pizza z pejzażem |
Chcesz zaskoczyć gości czy domowników przygotuj pizzę z pejzażem. Nie jest to zadanie trudne, a efekt będzie murowany. Przygotuj twoje ulubione ciasto do pizzy, sos pomidorowy i ser, a potem można już puścić wodze fantazji i udekorować wierzch pizzy wg własnego pomysłu. Potrzebne będą oliwki, papryki w różnych kolorach, czerwona cebula, salami i szybka oraz szczypiorek i grubszy szczypior. Kwiatki i inne elementy można wycinać za pomocą foremek lub użyć precyzyjnego ostrego nożyka, aby uzyskać z wędliny i warzyw interesujące nas elementy. Tak przygotowana pizza na pewno będzie miłą niespodzianką i dla dzieciaków, ale też dla odwiedzających nas gości.
Składniki: ( na 1 pizzę )
Na ciasto:
- 200 g mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół płaskiej łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- ok 12 g świeżych drożdży
- ok 0,5 szklanki ciepłej wody
Na wierzch pizzy:
- ok 15-20 dag sera żółtego
- kilka łyżek passaty pomidorowej
- oregano
- sól i pieprz
- kawałek zielonej papryki
- plasterki czerwonej cebuli
- kawałek żółtej papryki
- kawałek czerwonej papryki
- czarne oliwki
- kilka plasterków salami i 2 plasterki szynki konserwowej
- szzcypiorek i grubszy szczypior
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Na początek nie musimy wlewać całej wody a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby
- Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
- Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
- Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
- Pasattę dosalamy, doprawiamy pieprzem, oregano
- Gdy ciasto rośnie przygotowujemy elementy do ozdoby ciasta: wykorzystujemy do tego nóż, ale też foremki do wycinania ciasteczek
- Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy na placek w kształcie prostokąta, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i tworzymy łąkę
- Na koniec posypujemy oregano
- Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale nieco dłużej
- Podajemy z keczupem lub z salsą
Komentarze
Prześlij komentarz