Tortilla z kurczakiem zapiekana w piekarniku

 Tortilla z kurczakiem zapiekana w piekarniku

Tortilla z kurczakiem zapiekana w piekarniku
Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem

       Dziś zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, papryką, czerwoną cebulą i pysznym sosem pomidorowym. Jedzenie bardzo smaczne. Smakowało i małym i dużym. Sycące i trzeba będzie powtórzyć.  Tak przygotowana tortilla może też być doskonałym daniem dla gości w czasie karnawałowych imprez domowych. Wcześniej przygotowana, a zapieczona na świeżo przed podaniem. Tortilla doskonale komponuje się z salsą pomidorowo-paprykową, w której można maczać rożki, albo można ją rozsmarować po wierzchu. I do tego dużo żółtego sera!

Składniki:

  • 3 opakowania tortilli ( pakowana po 4 u mnie o średnicy 25 cm )
  • 3 piersi z kurczaka ( ja miałam 2 duże i jedną małą )
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • ok 300 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża lub suszona kolendra, oregano, słodka i ostra papryka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 350-400 g żółtego sera
  • salsa pomidorowo-paprykowa
Sposób przygotowania:
  • Piersi z kurczaka obtaczamy w przyprawie zmieszanej z olejem i pieczemy w piekarniku w naczyniu pod przykryciem ok 70 minut
  • Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę
  • Piersi po upieczeniu szarpiemy przy pomocy widelca na mniejsze kawałeczki
  • Passatę podgrzewamy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, doprawiamy oregano i kolendrą, a także słodką i ostrą papryką. Dodajemy przeciśnięty czosnek
  • Wszystkie składniki mieszamy: mięso z warzywami i passatą. Całość nie ma być płynna tylko lekko obtoczona w sosie pomidorowym
  • Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
  • Placki tortilli kroimy na pół i w ten sposób powstaną nam 24 półkola
  • Na brzegu każdego z nich kładziemy ok 2 łyżki farszu, posypujemy łyżką startego sera i zwijamy całość w rożek
  • Rożki układamy w okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Gdy już mamy pierwszą warstwę rożków z tortilli ułożonych w okrąg całość posypujemy połową pozostałego sera żółtego i na tej warstwie układamy drugą warstwę rożków
  • Górę znów posypujemy żółtym serem i oprószamy ostrą mieloną papryką
  • Wkładamy na ok 15-20 minut do piekarnika, aby całość się zagrzała, a ser roztopił. Pieczemy w temp 180 stopni
  • Podajemy z salsą pomidorowo-paprykową

Komentarze