Tortilla z kurczakiem zapiekana w piekarniku
Tortilla z kurczakiem zapiekana w piekarniku |
Tortilla z kurczakiem |
Tortilla z kurczakiem |
Tortilla z kurczakiem |
Dziś zrobiłam na obiad tortille w formie rożków zapełnionych mięsem z kurczaka, papryką, czerwoną cebulą i pysznym sosem pomidorowym. Jedzenie bardzo smaczne. Smakowało i małym i dużym. Sycące i trzeba będzie powtórzyć. Tak przygotowana tortilla może też być doskonałym daniem dla gości w czasie karnawałowych imprez domowych. Wcześniej przygotowana, a zapieczona na świeżo przed podaniem. Tortilla doskonale komponuje się z salsą pomidorowo-paprykową, w której można maczać rożki, albo można ją rozsmarować po wierzchu. I do tego dużo żółtego sera!
Składniki:
- 3 opakowania tortilli ( pakowana po 4 u mnie o średnicy 25 cm )
- 3 piersi z kurczaka ( ja miałam 2 duże i jedną małą )
- 1 duża żółta papryka
- 1 duża czerwona cebula
- ok 300 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- świeża lub suszona kolendra, oregano, słodka i ostra papryka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 2-3 łyżki oleju
- 350-400 g żółtego sera
- salsa pomidorowo-paprykowa
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka obtaczamy w przyprawie zmieszanej z olejem i pieczemy w piekarniku w naczyniu pod przykryciem ok 70 minut
- Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę
- Piersi po upieczeniu szarpiemy przy pomocy widelca na mniejsze kawałeczki
- Passatę podgrzewamy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, doprawiamy oregano i kolendrą, a także słodką i ostrą papryką. Dodajemy przeciśnięty czosnek
- Wszystkie składniki mieszamy: mięso z warzywami i passatą. Całość nie ma być płynna tylko lekko obtoczona w sosie pomidorowym
- Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
- Placki tortilli kroimy na pół i w ten sposób powstaną nam 24 półkola
- Na brzegu każdego z nich kładziemy ok 2 łyżki farszu, posypujemy łyżką startego sera i zwijamy całość w rożek
- Rożki układamy w okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Gdy już mamy pierwszą warstwę rożków z tortilli ułożonych w okrąg całość posypujemy połową pozostałego sera żółtego i na tej warstwie układamy drugą warstwę rożków
- Górę znów posypujemy żółtym serem i oprószamy ostrą mieloną papryką
- Wkładamy na ok 15-20 minut do piekarnika, aby całość się zagrzała, a ser roztopił. Pieczemy w temp 180 stopni
- Podajemy z salsą pomidorowo-paprykową
Komentarze
Prześlij komentarz