Focaccia

 Focaccia

Focaccia
Focaccia
Focaccia
Focaccia

   Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe, które powstaje podobnie jak pizza. Nazywana jest też włoskim chlebem lub włoską pizza. Składniki ciasta są identyczne z tymi na pizzę. Ale używa się do niej różnych dodatków. Popularne są oliwki, rozmaryn , sól morska, pomidorki koktajlowe lub suszone. Bywa też jej słodka odmiana np z miodem czy rodzynkami. Jest jadana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Focaccia jest podawana jako dodatek np do sałatek albo samodzielnie z dodatkiem oliwy. Bywa też podstawą kanapek. Focaccia wyrasta znacznie dłużej niż pizza, stąd też po przedłużonym procesie wyrastania po upieczeniu jest znacznie grubsza od pizzy. Focaccia nie jest wałkowana na placek jak pizza tylko rozciągana palcami na blaszce . Przed samym pieczeniem za pomocą palców robi się na jej powierzchni wgłębienia. Focaccia jest popularna w całych Włoszech, choć różni się w zależności od regionu. Modne jest też dekorowanie focacci różnymi dodatkami i tworzenie np pejzaży, na co ja też się skusiłam. Ja uwielbiam focaccie z papryką i oliwkami. Przypieczona w piekarniku papryka i oliwki są pyszne. W domu pachnie pieczoną papryką. Lubię takie klimaty. U nas zjedliśmy focaccie maczając ją w oliwie. Jeśli upieczemy ją w mniejszej foremce będzie jeszcze grubsza. Ja ze względu na to, że potrzebowałam trochę miejsca, żeby się rozwinąć artystycznie, użyłam większej foremki, ale grubość i tak była wg mnie w porządku.

Składniki:

  • 320 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 6-7 łyżek oliwy
  • dodatkowo: listki szpinaku, pietruszka, papryka, oliwki, ziarna słonecznika ...
Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą
  • Do suchych składników dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek oraz wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy przez około 10 minut, najlepiej w robocie za pomocą haka, ale można też za pomocą np drewnianej łyżki czy ręki, choć ciasto jest kleiste, ale nie dosypujemy więcej mąki. 
  • Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny
  • Po 2 godzinach ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, który polewamy oliwą ( 4-5 łyżek ). Ciasto obtaczamy z każdej strony w oliwie, a następnie rozciągamy palcami na wielkość blaszki. Nie wałkujemy. Znów przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę
  • W tym czasie przygotowujemy składniki do udekorowania ciasta. Mogą to być tylko oliwki, suszone pomidory, zioła, sól morska, pomidorki koktajlowe itp. Więcej przygotowań musimy poczynić chcąc stworzyć jakiś obraz/ krajobraz. Ja użyłam do niego liści szpinaku, papryki, pestek słonecznika, oliwek, łodyżek z zielonej pietruszki, łodyżek od szpinaku, szczypiorku
  • Jeśli focacci nie ozdabiamy jakimś wzorem, po rozprowadzeniu ciasta na dnie foremki robimy palcami wgłębienia na całej powierzchni ciasta. Ciasto jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, po czym pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut do ładnego zrumienienia ciasta
  • Podajemy do sałatek, do zup, z samą oliwą, jako bazę do kanapek itp

Komentarze

Prześlij komentarz