Sztuka mięsa w sosie
Sztuka mięsa w sosie |
Sztuka mięsa w sosie |
Sztuka mięsa w sosie to danie które można podać zarówno na co dzień i od święta. zazwyczaj piekę większy kawałek mięsa, który starcza mi na dwa obiady. Do mięsa przygotowujemy sos na bazie płynu, który pozostał po pieczeniu mięsa. Do tego ulubiona surówka np z czerwonej kapusty lub z buraczków i dodatek w formie ziemniaków, kluseczek, kaszy czy knedlików. Z mięs wybieram zazwyczaj karkówkę. Po upieczeniu jest miękka i rozpływa się w ustach. A jak zostanie z obiadu można ją wykorzystać jako wędlinę do kanapek. Jest równie pyszna na ciepło co na zimno.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2-3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
- Olej mieszamy z solą, przeciśniętym czosnkiem, pieprzem, majerankiem i papryką. Mieszanką nacieramy mięso i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja od razu wkładam go do żaroodpornego naczynia, w którym będę go piekła. Obsypuję cebulą ( tylko po bokach ) pokrojoną w wiórki
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i po kilku godzinach marynowania mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 2 godziny. W czasie pieczenia uzyskamy sporo esencjonalnego płynu spod mięsa i z niego będziemy przyrządzać sos
- Mięso po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i nie odkrywając studzimy. Gorące bardzo źle się kroi. Po przestudzeniu zlewamy powstały płyn ( łącznie z cebulą ) i na jego bazie przyrządzamy sos
- Płyn przelewamy przez sitko. Cebulę przecieramy do płynu. Płyn będzie dość słony, więc rozcieńczamy go nieco wodą. Zagotowujemy i zagęszczamy zimną wodą rozmieszaną z mąką
- Mięso z sosem podajemy do klusek, kaszy, ziemniaków czy knedlików
Komentarze
Prześlij komentarz