Żeberka w sosie
Żeberka w sosie Żeberka w sosie Żeberka w sosie
Żeberka w sosie to jedno z moich ulubieńszych dań mięsnych. Mięso z żeberek jest pyszne, a odpowiednio przyprawione i podane stanowi wspaniały obiad, który możemy również zaserwować w czasie świątecznym. Idealne do żeberek będą ziemniaki jak i kasza. Do tego buraczki z chrzanem bądź surówka z kiszonej kapusty. Niebo w gębie!
Żeberka w sosie |
Składniki:
- 1,5 kg żeberek
- 1 łyżeczka kminku
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- olej do smażenia żeberek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
- Żeberka dzielimy na kawałki. Każdy kawałek obsypujemy solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim żeberka do zrumienienia
- W garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litra wody z zielem angielskim i liściem laurowym
- Gdy żeberka są już zrumienione przekładamy je do gotującej się wody. Dodajemy kminek i gotujemy pod przykryciem do miękkości żeberek ( ok 1,5 godziny )
- W między czasie doprawiamy słodką papryką, pieprzem i ewentualnie solą, a na koniec majerankiem i koncentratem pomidorowym
- Gdy mięso jest już miękkie sos zagęszczamy niewielką ilością zimnej wody rozmieszanej z mąką. Całość mieszamy i zagotowujemy
- Żeberka podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz z ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz