Żeberka w sosie

 Żeberka w sosie

Żeberka w sosie
Żeberka w sosie
Żeberka w sosie

      Żeberka w sosie to jedno z moich ulubieńszych dań mięsnych. Mięso z żeberek jest pyszne, a odpowiednio przyprawione i podane stanowi wspaniały obiad, który możemy również zaserwować w czasie świątecznym. Idealne do żeberek będą ziemniaki jak i kasza. Do tego buraczki z chrzanem bądź surówka z kiszonej kapusty. Niebo w gębie!

Żeberka w sosie

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
  • 1 łyżeczka kminku
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia żeberek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
  • Żeberka dzielimy na kawałki. Każdy kawałek obsypujemy solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim żeberka do zrumienienia
  • W garnku zagotowujemy ok 1,5-2 litra wody z zielem angielskim i liściem laurowym
  • Gdy żeberka są już zrumienione przekładamy je do gotującej się wody. Dodajemy kminek i gotujemy pod przykryciem do miękkości żeberek ( ok 1,5 godziny )
  • W między czasie doprawiamy słodką papryką, pieprzem i ewentualnie solą, a na koniec majerankiem i koncentratem pomidorowym
  • Gdy mięso jest już miękkie sos zagęszczamy niewielką ilością zimnej wody rozmieszanej z mąką. Całość mieszamy i zagotowujemy
  • Żeberka podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz z ulubioną surówką

Komentarze