Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana z boczkiem
Babka ziemniaczana z wędzonym boczkiem

   Babka ziemniaczana to pyszne danie, w niektórych regionach Polski bardzo popularne i mające tam swoją tradycję, w innych mniej. Można ją spotkać w różnych wydaniach. Ja dziś przedstawię wersję, która mi najbardziej smakuje. Składniki niemal identyczne jak na placki ziemniaczane, tyle, że do mojej babki dodaję jeszcze drobno krojony wędzony boczek. Piec należy ją długo, żeby skórka mocno się zarumieniła. To ona nadaje babce wspaniałego smaku. Generalnie babka smakuje jak placki ziemniaczane okraszone jeszcze boczkiem! Ja babkę podaję zazwyczaj z sosem pieczarkowym. Można też podać pokrojoną w plasterki babkę np z kwaśnym mlekiem. Pyszne i niedrogie danie, które posmakuje na pewno wszystkim domownikom. Polecam!

Babka ziemniaczana

Składniki:

  • ok 1,5 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag wędzonego boczku ( u mnie chudy )
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
dodatkowo: olej i bułka tarta

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Podobnie czosnek i połowę cebuli. Po starciu ziemniaki musimy odsączyć z nadmiaru płynu. Robię to przy pomocy gęstego sitka umieszczonego na miseczce. Ziemniaki przenosimy partiami na sitko i mieszając łyżką odprowadzamy z nich nadmiar płynu. Nie możemy z tym przesadzić, bo babka wyjdzie zbyt sucha
  • Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wytapiamy na patelni. Gdy z boczku wytopi się trochę tłuszczu dodajemy do niego drobno posiekaną drugą połówkę cebuli i smażymy razem do lekkiego zeszklenia się cebuli. Pozostawiamy do przestudzenia
  • Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, boczek z cebulą, sól i pieprz oraz skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie miski z płynem z ziemniaków
  • Wszystko mieszamy i przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką
  • Pieczemy w 200 stopniach przez około 1,5 godziny, aby babka mocno się zrumieniła. Można nieco krócej, ale zapewniam, że przypieczona skórka jest najlepsza. Środek też pyszny
  • Po lekkim przestudzeniu  wyjmujemy z formy objeżdżając wcześniej nożem wokół ścianek foremki
  • Podajemy pokrojone na plastry np z sosem pieczarkowym. Można też zaserwować z kwaśnym mlekiem czy maślanką

Komentarze