Placki ziemniaczane z boczkiem

 Placki ziemniaczane z boczkiem

Placki ziemniaczane z boczkiem

     Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Dziś troszkę odmienna wersja urozmaicona boczkiem. Smacznie i nieco inaczej niż zwykle. Warto spróbować.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 15 dag wędzonego boczku ( u mnie chudy )
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

  • Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dajemy połówkę drobno pokrojonej cebuli. Smażymy do zeszklenia i zostawiamy do przestudzenia
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach, ścieramy również drugą połówkę cebuli, czosnek przeciskamy przez praskę. Z ziemniaków możemy zlać nieco płynu, który zbierze się po starciu
  • Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę, całe jajko, boczek z cebulą 
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy
  • Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia

Komentarze