Schabowy w ziemniaczanej panierce

 Kotlet schabowy w ziemniaczanej panierce

Schabowy w ziemniaczanej panierce

Kotlet schabowy w ziemniaczanej panierce

    Schabowy to klasyka na polskim stole. A u mnie dziś schabowy ale nie w klasycznym wydaniu. Zamiast tradycyjnej panierki upieczony w warstwie startych ziemniaków. W smaku: schabowy połączony z plackami ziemniaczanymi. Odmiana od tradycyjnego wydania naszego ulubionego kotleta. Podany już bez ziemniaków, za to z pyszną surówką. 

Schabowy w ziemniaczanej panierce

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 500-600 g ziemniaków
  • 100 g startego sera żółtego
  • 3 -4 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach ( małe wiórka ). Posolić, a po chwili odlać nadmiar płynu. Można to zrobić przekładając je partiami na sito
  • Do odsączonych ziemniaków dodać przeciśnięty czosnek, jajko i starty ser. Doprawić pieprzem. Wymieszać
  • Na koniec dodać mąkę, tak aby zagęścić masę ziemniaczaną
  • Kotlety rozbić tłuczkiem. Delikatnie oprószyć je pieprzem i solą,, a na koniec mąką
  • Na patelni rozgrzać olej
  • Na każdym kotlecie z jednej strony rozsmarowywać masę ziemniaczaną i tą stroną kłaść kotlet na patelni. Już na patelni rozsmarować masę ziemniaczaną na drugiej stronie kotleta
  • Smażyć z obu stron na niezbyt dużej mocy palnika, aby mięso zdążyło się upiec a ziemniaczana skórka nie spaliła się
  • Podajemy z ulubioną surówką

Komentarze