Biszkopt z rabarbarem
Biszkopt z rabarbarem Biszkopt z rabarbarem Biszkopt z rabarbarem Biszkopt z rabarbarem
W końcu kupiłam mój ukochany rabarbar. I od razu ciasto z rabarbarem, a dokładnie biszkopt z rabarbarem. Robi się go szybko i prosto, a wychodzi pyszne, delikatne, dzięki rabarbarowi troszkę kwaskowate. Ciasto idealne na deser, do kawy czy również jako słodki dodatek do grilla.
Biszkopt z rabarbarem |
Składniki: ( na formę o średnicy 26 cm )
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki typ 450
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- dwie duże łodygi rabarbaru
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek
- Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe kawałeczki
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
- Dodajemy po łyżce cukru i cukier waniliowy cały czas ubijając
- Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając, ale zmniejszamy nieco obroty
- Mąkę dosypujemy również etapami przesiewając ją przez sitko i mieszając z ubitymi jajkami już za pomocą łopatki
- Ciasto przelewamy do tortownicy. Ja spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką
- Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar, który możemy nieco wcisnąć w ciasto
- Pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 minut
- Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz