Jabłka w cieście

 Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

     Pyszne placuszki z krążkiem jabłka w środku. Jabłka w cieście przygotowuje się błyskawicznie, a smakują na prawdę doskonale. Możemy je zaserwować na śniadanie, słodki bezmięsny obiad czy też na podwieczorek.

Składniki: ( na 3 porcje )

  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka ( odmiana, która szybko mięknie )
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków
Sposób przygotowania:
  • Do miski wlewamy mleko. Dodajemy jajko i roztrzepujemy rózgą
  • Do mleka dodajemy mąkę z proszkiem oraz cukry i dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi
  • Z jabłek wydrążamy środki, a następnie je obieramy i kroimy w ok 4-5 mm krążki. Po kilka wrzucamy do miski z ciastem
  • Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki przenosimy krążek jabłka obtoczony w cieście na patelnię. Z góry można jeszcze dolać nieco ciasta na placka, żeby zapełnić dziurkę w środku
  • Smażymy na rumiano z obu stron
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy posypane cukrem pudrem. Dekorujemy owocami


Komentarze