Jabłka w cieście
Jabłka w cieście |
Jabłka w cieście |
Jabłka w cieście |
Pyszne placuszki z krążkiem jabłka w środku. Jabłka w cieście przygotowuje się błyskawicznie, a smakują na prawdę doskonale. Możemy je zaserwować na śniadanie, słodki bezmięsny obiad czy też na podwieczorek.
Składniki: ( na 3 porcje )
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 jabłka ( odmiana, która szybko mięknie )
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania placuszków
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy mleko. Dodajemy jajko i roztrzepujemy rózgą
- Do mleka dodajemy mąkę z proszkiem oraz cukry i dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi
- Z jabłek wydrążamy środki, a następnie je obieramy i kroimy w ok 4-5 mm krążki. Po kilka wrzucamy do miski z ciastem
- Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki przenosimy krążek jabłka obtoczony w cieście na patelnię. Z góry można jeszcze dolać nieco ciasta na placka, żeby zapełnić dziurkę w środku
- Smażymy na rumiano z obu stron
- Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy posypane cukrem pudrem. Dekorujemy owocami
Komentarze
Prześlij komentarz