Placuszki twarogowe z jagodami

 Placuszki twarogowe z jagodami

Placuszki twarogowe z jagodami

Placuszki twarogowe z jagodami

       Placuszki twarogowe są pysznym i sycącym daniem. Można je zrobić na bezmięsny obiad, lub na śniadanie czy kolację. Ale będą też pysznym deserem. 

Składniki:

  • 500 g sera białego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • duża garść jagód ( u mnie borówka amerykańska )
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Ser biały mielimy. Możemy też go zetrzeć na tarełku na małych oczkach ( małe wiórka )
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • Do sera dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, proszek, cukier i mieszamy dokładnie
  • Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • Ser mieszamy delikatnie z białkami
  • Na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy na niego ciasto na serniczki. Ciasto jest dość gęste, więc możemy sobie pomagać drugą łyżką i za jej pomocą kształtujemy na patelni ładne okrągłe placuszki
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym
  • Podajemy z cukrem pudrem i owocami

Komentarze