Placuszki twarogowe z jagodami
Placuszki twarogowe z jagodami Placuszki twarogowe z jagodami
Placuszki twarogowe są pysznym i sycącym daniem. Można je zrobić na bezmięsny obiad, lub na śniadanie czy kolację. Ale będą też pysznym deserem.
Składniki:
- 500 g sera białego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- duża szczypta proszku do pieczenia
- duża garść jagód ( u mnie borówka amerykańska )
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ser biały mielimy. Możemy też go zetrzeć na tarełku na małych oczkach ( małe wiórka )
- Żółtka oddzielamy od białek
- Do sera dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, proszek, cukier i mieszamy dokładnie
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
- Ser mieszamy delikatnie z białkami
- Na koniec dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy na niego ciasto na serniczki. Ciasto jest dość gęste, więc możemy sobie pomagać drugą łyżką i za jej pomocą kształtujemy na patelni ładne okrągłe placuszki
- Smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym
- Podajemy z cukrem pudrem i owocami
Komentarze
Prześlij komentarz