Placuszki z serków homogenizowanych

 Placuszki z serków homogenizowanych

Placuszki z serków homogenizowanych

Placuszki z serków homogenizowanych
Placuszki z serków homogenizowanych

Pyszne placuszki z serków homogenizowanych mogą być sycącym śniadaniem, deserem czy też kolacją. Do ich przygotowania potrzebujemy serek homogenizowany. Może być naturalny lub waniliowy. Czasem też używam kokosowego. Też są wtedy pyszne. Placuszki są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 opakowania serka homogenizowanego po 150 g każde
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: owoce, konfitura, dżem, cukier puder
Sposób przygotowania:
  • Do miski dajemy serki, jajko, cukier i mieszamy
  • Do masy dosypujemy mąkę i proszek. Mieszamy
  • Patelnię z olejem dobrze rozgrzewamy i gdy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany kładziemy na niego ciasto. Na jeden placek jedna duża kopiasta łyżka ciasta
  • Tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, aby ciasto się nam za bardzo nie rozlało, tylko od razu ścięło. Po nałożeniu ciasta możemy zmniejszyć moc palnika, aby placuszki nam się nie spiekły z zewnątrz pozostając surowe w środku
  • Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy dodatkowo np z dżemem lun owocami, albo ze wszystkim na raz. 

Komentarze