Warstwowa sałatka meksykańska
Warstwowa sałatka meksykańska |
Warstwowa sałatka meksykańska |
Warstwowa sałatka meksykańska |
Sałatka warstwowa meksykańska sprawdzi się na wiele okazji. Może być doskonałym dodatkiem do grilla, sałatką przygotowaną na przyjście gości czy też doskonałym daniem na kolację. U nas, gdy brak czasu na gotowanie zastępuje obiad. Sałatkę można podać w formie warstwowej lub też pomieszać wszystkie składniki.
Składniki:
- pół małej kapusty pekińskiej
- 1 duża pierś z kurczaka + olej + ulubiona przyprawa do kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- kilka plastrów marynowanej czerwonej papryki ( u mnie z jednym plastrem żółtej )
- 4 łyżki sosu czosnkowego
- mały słoiczek majonezu + 3 łyżki ostrego keczupu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w małą kostkę, obtaczamy w ulubionej przyprawie i smażymy na oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
- Kapustę szatkujemy drobno i wykładamy na spód naczynia
- Na kapustę wykładamy ostudzonego kurczaka i rozsmarowujemy na nim sos czosnkowy
- Następne warstwy to: odsączona kukurydza, pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy, drobno pokrojona czerwona cebula, odsączona czerwona fasola
- Na fasoli rozprowadzamy majonez pomieszany z keczupem
- Sam wierzch sałatki posypujemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną ( u mnie też kawałek żółtej ) papryką
- Na talerzu ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą
Komentarze
Prześlij komentarz