Warstwowa sałatka meksykańska

 Warstwowa sałatka meksykańska

Warstwowa sałatka meksykańska

Warstwowa sałatka meksykańska
Warstwowa sałatka meksykańska

     Sałatka warstwowa meksykańska sprawdzi się na wiele okazji. Może być doskonałym dodatkiem do grilla, sałatką przygotowaną na przyjście gości czy też doskonałym daniem na kolację. U nas, gdy brak czasu na gotowanie zastępuje obiad. Sałatkę można podać w formie warstwowej lub też pomieszać wszystkie składniki. 

Składniki:

  • pół małej kapusty pekińskiej
  • 1 duża pierś z kurczaka + olej + ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • kilka plastrów marynowanej czerwonej papryki ( u mnie z jednym plastrem żółtej )
  • 4 łyżki sosu czosnkowego
  • mały słoiczek majonezu + 3 łyżki ostrego keczupu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Kurczaka kroimy w małą kostkę, obtaczamy w ulubionej przyprawie i smażymy na oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Kapustę szatkujemy drobno i wykładamy na spód naczynia
  • Na kapustę wykładamy ostudzonego kurczaka i rozsmarowujemy na nim sos czosnkowy
  • Następne warstwy to: odsączona kukurydza, pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy, drobno pokrojona czerwona cebula, odsączona czerwona fasola
  • Na fasoli rozprowadzamy majonez pomieszany z keczupem
  • Sam wierzch sałatki posypujemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną ( u mnie też kawałek żółtej ) papryką
  • Na talerzu ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą

Komentarze