Zapiekanki z pieczarkami i serem

 Zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

    Takie zapiekanki to smak dzieciństwa. Rzadko je przyrządzam, ale jak już to w ilości sporej, bo u mnie wszyscy są amatorami tej pysznej przekąski. Chrupiąca bułka, ciągnący się ser i aromatyczne pieczarki. Zwykle do zapiekanek kupuję długie bagietki, które przecinam w poprzek na 3 części, a potem każdą wzdłuż na pół. 

Składniki: 

  • 1 duża bagietka
  • 45 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 150 g tartej mozzarelli
  • sól, pieprz, ostra  lub słodka mielona papryka
  • keczup
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę kroimy na trzy części, a potem każdą część wzdłuż na pół
  • Cebulę drobno kroimy, czosnek drobno siekamy, a pieczarki kroimy na drobne plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę razem podsmażamy, po czym dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy aż do odparowania płynu mieszając od czasu do czasu
  • Usmażone pieczarki nakładamy na pokrojoną bagietkę. Obsypujemy tartą mozzarellą
  • Ser delikatnie oprószamy mieloną papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Zapiekamy do momentu aż ser ładnie się rozpuści ( ok 10 min )
  • Zapiekanki polewamy keczupem i obsypujemy posiekanym szczypiorkiem

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Komentarze

Prześlij komentarz