Zapiekanki z pieczarkami i serem
Zapiekanki z pieczarkami i serem Zapiekanki z pieczarkami i serem
Takie zapiekanki to smak dzieciństwa. Rzadko je przyrządzam, ale jak już to w ilości sporej, bo u mnie wszyscy są amatorami tej pysznej przekąski. Chrupiąca bułka, ciągnący się ser i aromatyczne pieczarki. Zwykle do zapiekanek kupuję długie bagietki, które przecinam w poprzek na 3 części, a potem każdą wzdłuż na pół.
Składniki:
- 1 duża bagietka
- 45 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy
- 150 g tartej mozzarelli
- sól, pieprz, ostra lub słodka mielona papryka
- keczup
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Bagietkę kroimy na trzy części, a potem każdą część wzdłuż na pół
- Cebulę drobno kroimy, czosnek drobno siekamy, a pieczarki kroimy na drobne plasterki
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Chwilę smażymy, dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę razem podsmażamy, po czym dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy i smażymy aż do odparowania płynu mieszając od czasu do czasu
- Usmażone pieczarki nakładamy na pokrojoną bagietkę. Obsypujemy tartą mozzarellą
- Ser delikatnie oprószamy mieloną papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Zapiekamy do momentu aż ser ładnie się rozpuści ( ok 10 min )
- Zapiekanki polewamy keczupem i obsypujemy posiekanym szczypiorkiem
Zapiekanki z pieczarkami i serem |
Klasyka, której nie sposób się oprzeć. <3
OdpowiedzUsuń