Deser mocno truskawkowy
| Deser truskawkowy | 
Dziś prosty a bardzo smaczny deser truskawkowy z domową bitą śmietaną.
Składniki:
- ok 50-60 dag truskawek
 - 1 galaretka truskawkowa
 - 1 kisiel Gorący kubek
 - 200 ml słodkiej śmietanki 36%
 - 1,5 łyżki cukru pudru
 - 1 śmietan fix
 - 1-2 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
 
Sposób wykonania:
- Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( 400 ml ) i studzimy
 - Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy
 - 4-5 pucharków napełniamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami. Pucharki wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki
 - Truskawki zalewamy galaretką tak aby zostały zakryte
 - Pozostałe truskawki blendujemy, żeby powstał z nich sos. Powinno go być ok 300 ml. Sos podgrzewamy w rondelku, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika, dosypujemy proszek kisielu i mieszamy, aż równo się rozprowadzi a masa zgęstnieje. Studzimy
 - Na stężałą galaretkę w pucharkach wykładamy masę truskawkową i znów wkładamy do lodówki
 - Śmietankę ( schłodzoną ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem
 - Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki śmietanę wykładamy na wierzch deseru
 - Posypujemy startą czekoladą
 
Komentarze
Prześlij komentarz