Deser mocno truskawkowy

 Deser mocno truskawkowy

Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

Dziś prosty a bardzo smaczny deser truskawkowy z domową bitą śmietaną.

Składniki:

  • ok 50-60 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 kisiel Gorący kubek
  • 200 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 1-2 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Sposób wykonania:
  • Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( 400 ml ) i studzimy
  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy
  • 4-5 pucharków napełniamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami. Pucharki wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do lodówki
  • Truskawki zalewamy galaretką tak aby zostały zakryte
  • Pozostałe truskawki blendujemy, żeby powstał z nich sos. Powinno go być ok 300 ml. Sos podgrzewamy w rondelku, a gdy zacznie się gotować zdejmujemy z palnika, dosypujemy proszek kisielu i mieszamy, aż równo się rozprowadzi a masa zgęstnieje. Studzimy
  • Na stężałą galaretkę w pucharkach wykładamy masę truskawkową i znów wkładamy do lodówki
  • Śmietankę ( schłodzoną ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem
  • Za pomocą rękawa cukierniczego i tylki śmietanę wykładamy na wierzch deseru
  • Posypujemy startą czekoladą

Komentarze