Bigos z cukinii i pieczarek

 Bigos z cukinii i pieczarek 

Bigos z cukinii i pieczarek

Bigos z cukinii i pieczarek
Bigos z cukinii

    Bigos z cukinii to pyszny letni obiad. Można go przyrządzić z kiełbasą albo w wersji wegetariańskiej z jej pominięciem. Każda wersja jest pyszna. Bigos z cukinii jest propozycją na lekki smaczny obiad na ciepłe czy wręcz upalne dni. Robi się go bardzo szybko. Więc to też dobra propozycja dla zabieganych.

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  •  300g pieczarek
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż się zeszkli. Ja całość przyrządzam na dużej patelni typu wok
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, delikatnie solimy i smażymy razem z cebulą aż woda spod pieczarek w większości odparuje
  • Następnie dodajemy startą na grubej tarce cukinię i gotujemy razem ok 10 minut. Cukinia puści sporo soku, więc nie ma potrzeby podlewać bigosu wodą, chyba że ktoś woli bardziej płynne danie
  • W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną na plasterki kiełbasę, a następnie dodajemy do bigosu
  • Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę przecieru i doprawiamy pieprzem. Mieszamy
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
  • Bigos możemy serwować solo lub z dodatkiem pieczywa

Komentarze