Ciasto arbuz

 Ciasto arbuz

Ciasto arbuz
Ciasto arbuz

     To oryginalnie wyglądające ciasto smakuje doskonale. Zwłaszcza pasuje na letnie, upalne dni. Wyjęte prosto z lodówki jest wspaniałym chłodzącym deserem. Składa się z trzech warstw: zielonego ciasta szpinakowego, białego kremu mascarpone oraz truskawkowej galaretki. Imitację pestek można utworzyć za pomocą małych rodzynek, jagód czy kropelek czekoladowych. 

Ciasto arbuz

Składniki:

Na ciasto:

  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 2 jajka roz L
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki oleju
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fixu
Dodatkowo:
  • 3 galaretki truskawkowe 
  • drobne borówki amerykańskie ( w zastępstwie mogą być małe rodzynki lub kropelki czekoladowe )
Sposób przygotowania:
  • Galaretki rozpuszczamy w 900 lm wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Pozostawiamy do ostudzenia i czekamy, aż galaretka zacznie tężeć. Jeśli chcemy przyspieszyć proces galaretkę po wystudzeniu możemy włożyć do lodówki. Ale trzeba stale pilnować, bo uchwycić moment, kiedy galaretka zaczyna tężeć
  • Szpinak wykładamy na sito umieszczone na jakimś pojemniku kuchennym i pozostawiamy, aż się rozmrozi. Wówczas odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy na papkę
  • Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Do miski miksera wbijamy jajka i  dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy końcówką do ubijania piany, aż jajka przynajmniej potroją swoją objętość
  • Jak jajka są już ubite powoli dolewamy olej stale ubijając
  • Następnie dodajemy po łyżce szpinakowej papki cały czas ubijając
  • Na koniec dosypujemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po każdym dosypaniu mąki mieszamy delikatnie ciasto za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników
  • Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok 35-40 minut
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
  • Gdy ciasto jest już wystudzone możemy przystąpić do przygotowywania masy: do miski robota wlewamy śmietankę, dosypujemy cukier i śmietan fix i miksujemy na najwyższych obrotach ok 2-3 minuty. Za długie miksowanie spowoduje, że śmietanka się zetnie
  • Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek mascarpone stale ubijając ale tylko do połączenia składników
  • Wystudzone ciasto, jeśli zrobiła się na nim górka i jest wyższe na środku, a niższe po bokach, możemy ściąć tz ścinamy górę, aby ciasto było płaskie. Odrywamy papier od spodu ciasta, bo gdy będzie już z masą stanie się to trudniejsze
  • Na ciasto wykładamy masę mascarpone ( zwykle nieco masy mi zostaje, gdyż należy zostawić nieco miejsca na galaretkę. Z pozostałej masy robię jakieś deserki w pucharkach . Jeśli macie wyższe ranty tortownicy można użyć całą masę). Masa powinna dokładnie dochodzić do boków tortownicy, aby galaretka nie zlewała się bokami. Masę wygładzamy i dekorujemy jagodami. Wciskamy je bokiem do masy tak, aby połowa owocu wystawała
  • Całość zalewamy tężejącą galaretką
  • Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

Komentarze