Deser truskawkowy z mascarpone

 Deser truskawkowy z mascarpone

  Truskawki powoli się kończą, więc jeszcze korzystamy ile się da z tych pysznych owoców. Był biszkopt z truskawkami, a teraz przyszedł czas na deser w pucharkach. Biszkopty, truskawki, galaretka i mascarpone z bitą śmietaną. Palce lizać! Ja bardzo lubię biszkopty zanurzone  w stężałej galaretce. Mniam!

Składniki: ( na 4-5 pucharków )

  • 8-10 biszkoptów kocie języczki
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania śmietan-fixu
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 10-15 truskawek
  • tarta czekolada ( 2 kosteczki )
Sposób przygotowania:
  • Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Studzimy i pozostawiamy aż zacznie tężeć
  • Na dno każdego pucharka wkruszamy po dwa podłużne biszkopty
  • Ubijamy śmietankę z cukrem i śmietan-fixem ( ok 3 min ), po czym dodajemy stopniowo serek mascarpone nadal ubijając, ale tylko do momentu, aż serek połączy się z bitą śmietaną
  • Przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do każdego pucharka na biszkopty wyciskamy masę mascarpone. Zostawiamy jej trochę do ozdoby góry deseru
  • Tężejącą galaretką zalewamy masę. Nie powinna wszędzie szczelnie dochodzić do ścianek pucharka, bo wówczas przeniknie do biszkoptów 
  • Do pucharków wkrawamy do galaretki truskawki i deser odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
  • Przed podaniem ozdabiamy górę deseru pozostałym kremem, posypujemy tartą czekoladą i dodajemy połówkę biszkopta

Komentarze