Deser truskawkowy z mascarpone
Truskawki powoli się kończą, więc jeszcze korzystamy ile się da z tych pysznych owoców. Był biszkopt z truskawkami, a teraz przyszedł czas na deser w pucharkach. Biszkopty, truskawki, galaretka i mascarpone z bitą śmietaną. Palce lizać! Ja bardzo lubię biszkopty zanurzone w stężałej galaretce. Mniam!
Składniki: ( na 4-5 pucharków )
- 8-10 biszkoptów kocie języczki
- 250 ml śmietanki 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- pół opakowania śmietan-fixu
- 1 galaretka truskawkowa
- 10-15 truskawek
- tarta czekolada ( 2 kosteczki )
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Studzimy i pozostawiamy aż zacznie tężeć
- Na dno każdego pucharka wkruszamy po dwa podłużne biszkopty
- Ubijamy śmietankę z cukrem i śmietan-fixem ( ok 3 min ), po czym dodajemy stopniowo serek mascarpone nadal ubijając, ale tylko do momentu, aż serek połączy się z bitą śmietaną
- Przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do każdego pucharka na biszkopty wyciskamy masę mascarpone. Zostawiamy jej trochę do ozdoby góry deseru
- Tężejącą galaretką zalewamy masę. Nie powinna wszędzie szczelnie dochodzić do ścianek pucharka, bo wówczas przeniknie do biszkoptów
- Do pucharków wkrawamy do galaretki truskawki i deser odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
- Przed podaniem ozdabiamy górę deseru pozostałym kremem, posypujemy tartą czekoladą i dodajemy połówkę biszkopta
Komentarze
Prześlij komentarz