Kotlety mielone z cukinią i papryką

 Kotlety mielone z cukinią i papryką

Kotlety mielone z cukinią i papryką

Kotlety mielone z cukinią i papryką

   Mielone urozmaicone dodatkiem cukinii i papryki to świetna odmiana od tradycyjnych mielonych kotletów. Mają bardziej zdecydowany smak zwłaszcza dzięki dodaniu czerwonej papryki. Smaczne, sycące, trochę inne od tradycyjnych. Podane z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką stanowią doskonały obiad, który posmakuje każdemu. 

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego ( łopatka, biodrówka lub szynka )
  • pół młodej cukinii
  • pół średniej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko L
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Odciskamy
  • Mięso, odciśniętą bułkę, cebulę i czosnek mielimy
  • Do mięsa dodajemy starte na grubych oczkach: cukinię i paprykę
  • Dodajemy jajko, sól oraz pieprz. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy
  • Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Komentarze