Kotlety z brokułą i jajek

 Kotlety z brokuła i jajek

Kotlety z brokuła i jajek
Kotlety z brokuła i jajek

         Przedstawiam przepis na bardzo smaczne bezmięsne kotlety z brokuła i jajek. Kotlety są pyszne i sycące. Doskonale nadają się na obiad. U nas tylko z dodatkiem surówki lub sałatki. Przygotowanie kotletów jest bardzo szybkie, a jedzenie smakowite. Doskonały obiad na letni dzień.

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka surowe
  • pól szklanki tartej bułki
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, a brokuła przekładamy na sitko, aby odpłynęła reszta wody. Studzimy
  • Brokuł łącznie z nóżkami drobno kroimy. Umieszczamy w misce. Ewentualnie jeszcze rozgniatamy widelcem
  • Jajka ugotowane na twardo również rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca. Mieszamy z brokułem i dosypujemy bułkę tartą - niepełne pół szklanki, resztę zastawiamy do obtoczenia kotletów 
  • Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na 3 łyżki rozgrzanego oleju. Smażymy do lekkiego zezłocenia i dodajemy do masy na kotlety razem z olejem. Mieszamy
  • Dodajemy dwa surowe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy
  • Nabieramy na dłonie nieco masy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor
  • Podajemy z ulubioną surówką

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie. Ile kotletów z tego przepisu wychodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakich dużych. U mnie ostatnio było 9 kotlecików.

      Usuń

Prześlij komentarz