Kotlety z kalafiora

 Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

   Smaczne, na czasie, łatwe do przygotowania. Ja za kalafiorem gotowanym nie przepadam, ale takie kotlety to zjadam ze smakiem, podobnie jak pieczonego kalafiora. Do Kotlecików kalafiorowych można dogotować młode ziemniaki. A jako dodatek gotowane tarte buraki. Całość stanowi smaczny letni obiad!

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko L
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
  • Kalafiora dzielimy na większe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10 minut. Musi stracić twardość, ale być jeszcze jędrny. Odcedzamy. Dajemy na durszlak, aby dokładnie obciekł
  • Odsączony kalafior z grubsza blendujemy lub gnieciemy łyżką do purre. Nie powinien być zgnieciony na gładką papkę
  • Do kalafiora dodajemy jajko, 4 łyżki tartej bułki, starty czosnek, pieprz, pieprz ziołowy i ewentualnie lekko dosalamy
  • Masę dokładnie mieszamy
  • Na dłoń nabieramy trochę masy i formujemy z niej okrągły kotlet. Obtaczamy w bułce i kładziemy na rozgrzany olej
  • Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku
  • Ja podaję te kotlety z ziemniakami i buraczkami

Komentarze