Młoda kapusta z boczkiem do obiadu

 Młoda kapusta z boczkiem do obiadu

Młoda kapusta z boczkiem

Gotowana młoda kapusta z boczkiem

    Młoda kapusta ugotowana do drugiego dania to wspaniały dodatek do młodych ziemniaków i mięsa. Wyśmienicie pasuje do mielonego lub schabowego. Młodą kapustę przygotowuję na różne sposoby. Dziś przedstawiam przepis na młodą kapustę z boczkiem.

Sposób przygotowania:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 25-30 dag boczku ( u mnie wędzony )
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
  • Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ok 3 szklankami wody, solimy i gotujemy
  • Po kilku minutach gotowania mieszamy kapustę i dodajemy kminek
  • Boczek kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy
  • Na patelni wytapiamy boczek i dodajemy do niego cebulę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do kapusty. Mieszamy
  • Do kapusty dodajemy koncentrat. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem
  • W sumie kapustę gotujemy ok 30 minut
  • Podajemy do drugiego dania do ziemniaków i kotleta mielonego lub schabowego


Komentarze