Młoda kapusta z boczkiem do obiadu
Młoda kapusta z boczkiem |
Gotowana młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta ugotowana do drugiego dania to wspaniały dodatek do młodych ziemniaków i mięsa. Wyśmienicie pasuje do mielonego lub schabowego. Młodą kapustę przygotowuję na różne sposoby. Dziś przedstawiam przepis na młodą kapustę z boczkiem.
Sposób przygotowania:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 25-30 dag boczku ( u mnie wędzony )
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach
- sól i pieprz
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ok 3 szklankami wody, solimy i gotujemy
- Po kilku minutach gotowania mieszamy kapustę i dodajemy kminek
- Boczek kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy
- Na patelni wytapiamy boczek i dodajemy do niego cebulę. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do kapusty. Mieszamy
- Do kapusty dodajemy koncentrat. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem
- W sumie kapustę gotujemy ok 30 minut
- Podajemy do drugiego dania do ziemniaków i kotleta mielonego lub schabowego
Komentarze
Prześlij komentarz