Placki z cukinii i młodych ziemniaków

 Placki z cukinii i młodych ziemniaków

    Placki z cukinii i młodych ziemniaków są smaczne i sycące. W wersji lżejszej zjadamy je z jogurtem z tartymi świeżymi ogórkami, a w wersji równie smacznej, jednakże bardziej kalorycznej podajemy je z gulaszem. 

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 1 młoda cukinia ok 350 g
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • szczypiorek
  • łyżka drobno posiekanego koperku
  • 4 ogórki gruntowe 
  • sól i pieprz
  • 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
  • Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Delikatnie solimy. Po 5 minutach odciskamy sok z cukinii
  • Ziemniaki obieramy ( skrobiemy ) i również ścieramy na dużych oczkach
  • Do warzyw dodajemy 3 łyżki mąki, 2 jajka, ścieramy czosnek, Solimy i doprawiamy pieprzem
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej
  • Na rozgrzany olej nakładamy na jednego placka 2 łyżki masy. Rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Nie możemy smażyć na zbyt dużym ogniu, aby placki zbyt szybko nie zbrązowiały, a wiórki ziemniaczane nie pozostały niedopieczone.
  • Upieczone placki odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy posypane szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu wymieszanego ze startymi na dużych oczkach ogórkami doprawionymi solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem


Komentarze

  1. fajny przepis . Zrobię w tym tygodniu. Pozdrawiam Gliwice

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz