Placki z cukinii i młodych ziemniaków
Placki z cukinii i młodych ziemniaków są smaczne i sycące. W wersji lżejszej zjadamy je z jogurtem z tartymi świeżymi ogórkami, a w wersji równie smacznej, jednakże bardziej kalorycznej podajemy je z gulaszem.
Składniki:
- 600 g młodych ziemniaków
- 1 młoda cukinia ok 350 g
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- szczypiorek
- łyżka drobno posiekanego koperku
- 4 ogórki gruntowe
- sól i pieprz
- 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na dużych oczkach. Delikatnie solimy. Po 5 minutach odciskamy sok z cukinii
- Ziemniaki obieramy ( skrobiemy ) i również ścieramy na dużych oczkach
- Do warzyw dodajemy 3 łyżki mąki, 2 jajka, ścieramy czosnek, Solimy i doprawiamy pieprzem
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Na rozgrzany olej nakładamy na jednego placka 2 łyżki masy. Rozprowadzamy na cienki placek. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Nie możemy smażyć na zbyt dużym ogniu, aby placki zbyt szybko nie zbrązowiały, a wiórki ziemniaczane nie pozostały niedopieczone.
- Upieczone placki odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy posypane szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu wymieszanego ze startymi na dużych oczkach ogórkami doprawionymi solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem
fajny przepis . Zrobię w tym tygodniu. Pozdrawiam Gliwice
OdpowiedzUsuń