Sałatka z tuńczykiem, porem i brązowym ryżem

 Sałatka z tuńczykiem, porem i brązowym ryżem

Sałatka z tuńczykiem, porem i brązowym ryżem


Sałatka z tuńczykiem i porem

Sałatka z tuńczykem

     Sałatki z tuńczykiem zawsze u nas znikają w oka mgnieniu. Tak też stało się i z tą sałatką, którą przyrządziłam  na kolację. Zjadamy ją bez dodatku pieczywa. Jest sycąca i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 woreczek brązowego/ naturalnego ryżu ( 100 g )
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 puszki tuńczyka 
  • 1 por
  • 2 jajka L
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz
  • majonez ( 285 ml )
Składniki:
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odsączamy i przekładamy do miski. Studzimy
  • Paprykę drobno kroimy, podobnie ogórki konserwowe
  • Zwartą część pora kroimy na półplasterki lub ćwierć plasterki
  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy
  • Wszystkie składniki mieszamy w misce doprawiając je solą i pieprzem
  • Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy

Komentarze