Torcik jagodowy na zimno z serków homogenizowanych

 Torcik jagodowy na zimno z serków homogenizowanych

Torcik jagodowy na zimno z serków homogenizowanych

Tprcik jagodowy na zimno z serków homogenizowanych
Torcik jagodowy na zimno

     Sezon na jagody i borówki amerykańskie w pełni, więc wykorzystałam okazję i przygotowałam torcik/deser jagodowy na zimno z serków homogenizowanych. Łatwy do przygotowania, smaczny i efektowny. Aby wyczarować ten deser potrzebujemy serki homogenizowane, dwa rodzaje galaretek, okrągłe małe biszkopty i trochę jagód. Ja używam serków naturalnych i nie dosładzam deseru, bo galaretki są słodkie. Ale jeśli ktoś chce mieć słodszy deser ( jak dla mnie jest w sam raz ) można użyć serków waniliowych ( są słodzone). 

Składniki:

  • 2 galaretki borówkowe 
  • 1 galaretka winogronowa ( przeźroczysta )
  • 5 serków homogenizowanych naturalnych po 150 g 
  • okrągłe biszkopty (zużyjemy tylko część opakowania )
  • duża garść borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
  • W dwóch różnych naczyniach rozpuszczamy 1 galaretkę winogronową i jedną borówkową. Każdą rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia
  • Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 18 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Podobnie boki: przygotowujemy pasek papieru , który umieszczamy wokół ścianek formy ( musi wystawać ponad rant tortownicy. Spinamy obręcz
  • Dół formy wykładamy ściśle małymi okrągłymi biszkopcikami
  • Gdy galaretka winogronowa jest już zimna możemy ją włożyć do lodówki, aby szybciej zaczęła tężeć. Gdy galaretka jest jeszcze płynna, ale zaczyna już gęstnieć dodajemy do niej dwa i pół opakowania serka homogenizowanego i szybko mieszamy najlepiej za pomocą rózgi, aby uzyskać jednolitą masę. Gęstniejącą masę wykładamy na biszkopty i wyrównujemy. Robimy do powoli, żeby nie naruszyć równo poukładanych biszkoptów. Wkładamy do lodówki
  • Rozpuszczamy kolejną galaretkę borówkową w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Przygotowujemy kolejna warstwę: galaretkę borówkową przygotowaną równolegle z galaretką winogronową  mieszamy z serkami homogenizowanymi ( 2 i pół opakowania ). Powinny być prosto z lodówki. Mieszamy dokładnie rózgą, aby osiągnąć jednolitą masę. Wylewamy ją na pierwszą białą warstwę serową ( powinna być ścięta ) najlepiej lejąc ją na łyżkę, aby w białej warstwie nie zrobiły się wgłębienia z niebieskiej masy. 
  • Wkładamy do lodówki. Gdy masa lekko się zetnie, na tyle, aby jagody nie wpadały do deseru, wtykamy do serniczka jagody ( powinny być lekko zagłębione )
  • Na ściętą masę z jagodami wylewamy tężęjącą galaretkę borówkową. Ja za późno dodałam jagody dlatego pływały w galaretce ( oczywiście w niczym to nie szkodzi poza tym, że nie da się wtedy ich ładnie i równomiernie ułożyć ). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Komentarze