Ciasto z malinami na oleju
Ciasto z malinami na oleju |
Sezon na owoce w pełni, więc ciasto ze świeżymi, pysznymi owocami jest niemalże obowiązkowe. Do kawy, na deser czy podwieczorek będzie idealne. Robi się go szybko, ładnie wyrasta i jest bardzo smaczne. Do malin dodałam jeszcze małą garstkę borówek amerykańskich. Ciasto piekłam na kwadratowej blaszcze o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą. Można upiec na ciut mniejszej, będzie wyższe, na okrągłej tortownicy.
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego ( 32g )
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju ( 125 ml )
- maliny( 100 g) i borówki amerykańskie( 100 g )
Sposób przygotowania:
- Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i cukier waniliowy i chwilę mieszamy na mniejszych obrotach, a następnie ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach na puszystą masę
- Gdy masa jajeczna jest już ubita zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając
- Na koniec dolewamy powoli olej również mieszając ciasto na niskich obrotach. Na koniec po wyłączeniu robota ciasto można jeszcze delikatnie przemieszać szpatułką
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Na ciasto wykładamy maliny lekko je wciskając oraz borówki. Borówki są cięższe, więc same wtopią się w ciasto
- Pieczemy w 180 stopniach ok 45-50 minut do ładnego zrumienienia
Komentarze
Prześlij komentarz