Ciasto z malinami na oleju

 Ciasto z malinami na oleju

Ciasto z malinami na oleju

Ciasto z malinami na oleju

   Sezon na owoce w pełni, więc ciasto ze świeżymi, pysznymi owocami jest niemalże obowiązkowe. Do kawy, na deser czy podwieczorek będzie idealne. Robi się go szybko, ładnie wyrasta i jest bardzo smaczne. Do malin dodałam jeszcze małą garstkę borówek amerykańskich. Ciasto piekłam na kwadratowej blaszcze o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą. Można upiec na ciut mniejszej, będzie wyższe, na okrągłej tortownicy.

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej 
  • 110 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego ( 32g )
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju ( 125 ml )
  • maliny( 100 g) i borówki amerykańskie( 100 g )

Sposób przygotowania:

  • Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i cukier waniliowy  i chwilę mieszamy na mniejszych obrotach, a następnie ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach na puszystą masę
  • Gdy masa jajeczna jest już ubita zmniejszamy obroty i dodajemy po łyżce mąki wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając
  • Na koniec dolewamy powoli olej również mieszając ciasto na niskich obrotach. Na koniec po wyłączeniu robota ciasto można jeszcze delikatnie przemieszać szpatułką
  • Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na ciasto wykładamy maliny lekko je wciskając oraz borówki. Borówki są cięższe, więc same wtopią się w ciasto
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 45-50  minut do ładnego zrumienienia

Komentarze