Kotlety gołąbkowe w sosie grzybowym

 Kotlety gołąbkowe w sosie grzybowym

Kotlety gołąbkowe w sosie grzybowym

Kotlety gołąbkowe w sosie grzybowym


Kotlety gołąbkowe albo inaczej gołąbki bez zawijania albo gołąbki dla leniwych. Faktycznie jest przy nich dużo mniej pracy niż przy zwykłych gołąbkach. Odpada obgotowywanie kapusty, zawijanie. A smakują doskonale. Tym razem sos zrobiłam z torebki, bo zwykle robię w sosie pomidorowym, ale chciałam coś odmienić, więc wykorzystałam kilka torebek gotowych sosów grzybowych, a dokładnie to miałam 2 sosy grzybowe i 2 borowikowe. Smakowite danie. Polecam. 

Składniki:

  • 80 dag mięsa mielonego z łopatki lub biodrówki
  • 110 g suchego ryżu
  • 80 dag kapusty
  • 1 jajko L
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól i pieprz
  • 4 torebki sosu grzybowego/borowikowego/pieczarkowego
Sposób przygotowania:
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostudzenia
  • Posiekaną cebulę szklimy na kilku łyżkach oleju
  • Kapustę dzielimy na mniejsze części i ścieramy na tarełku o dużych oczkach. Kapustę delikatnie solimy, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aby puściła sok, po czy odciskamy z soku
  • Mielone mięso łączymy z odciśniętą kapustą, ostudzonym ryżem, cebulą. Dodajemy jajko. Doprawiamy pieprzem i solą pamiętając, że kapusta i ryż były już solone. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą ręki
  • Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy i formujemy okrągłe kotlety
  • Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor
  • W garnku z wodą rozprowadzamy proszek na sos ( wody daję więcej niż przewidziane na opakowaniu - ok 1,5 litra. Zagotowujemy ciągle mieszając i gotujemy 2-3 minuty
  • Do sosu przekładamy kotlety i gotujemy ok 25-30 minut. Sos w tym czasie jeszcze nieco zgęstnieje

Komentarze

  1. Uwielbiam gołąbki, więc to coś totalnie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobał mi się Twój post! Twoje pomysły dają do myślenia. Dodawaj kolejne posty!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz