Blat kokosowy do tortu

 Blat kokosowy do tortu

Blat kokosowy do tortu

    Blat kokosowy to bardzo smakowita część składowa do tortu. U nas lubi się kokos, więc często dokładam do różnych tortów ten blat kokosowy. Robi się go bardzo prosto, a smakuje wyśmienicie. Niedługo dołączę przepis na tort kokosowy, ale na razie sam blat, bo można go użyć do praktycznie każdego tortu.

Blat kokosowy do tortu

Składniki:

  • 3 białka z jajek o rozmiarze L
  • 110 g drobnego cukru
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
  • Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści
  • Do ubitej piany z cukrem dosypujemy przesianą mąkę i wiórki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki
  • Tortownicę ( u mnie 23 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę. Wyrównujemy
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 25-30 minut
  • Wyjmujemy z piekarnika i studzimy
  • Używamy jako jedną z warstw do tortu

Komentarze