Klopsiki w sosie pomidorowym

 Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie to pyszny i szybki do przygotowania obiad. Można podać z makaronem lub kaszą. 

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego z biodrówki lub łopatki
  • 1/3 większej czerwonej papryki
  • 1 surowe jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 duży ząbek czosnku1
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sól, pieprz, czerwona papryka mielona słodka i ostra, bazylia
  • olej
  • 1 butelka passaty pomidorowej ( 750 ml )
Sposób przygotowania:
  • Mięso mielimy razem z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę
  • Do mięsa dodajemy jajko, tartą bułkę startą na dużych oczkach paprykę oraz przyprawy ( bez bazylii )
  • Wszystko dokładnie mieszamy
  • Z masy formujemy kulki i nieco je spłaszczamy, a następnie obsmażamy na oleju z obu stron
  • W garnku zagotowujemy passatę. Możemy ją nieco rozcieńczyć bulionem lub wodą.  Dodajemy do niej podsmażone klopsy i gotujemy ok 20 minut mieszając od czasu do czasu
  • Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią
  • Klopsy najlepiej smakują z makaronem

Komentarze