Tiramisu z mandarynkami w pucharkach

 Tiramisu z mandarynkami w pucharkach

Tiramisu z mandarynkami

Tiramisu w pucharkach

     Wracam po przerwie. I na dobry początek pyszny deser tiramisu, ale w wersji nieco odmiennej tz z mandarynkami. Tradycyjną wersję tego deseru też u mnie znajdziecie, ale tym razem dla odmiany wersja mandarynkowa.  Pyszna, orzeźwiająca dzięki dużej ilości mandarynek. Z podanej ilości wychodzą 4 duże pucharki. 

Składniki: ( na 4 pucharki )

  • serek mascarpone 250 g
  • śmietanka 30 lub 36%
  • 1 opakowanie śmietan - fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20-24 sztuk podłużnych biszkoptów
  • 2 puszki mandarynek 
  • 1/3 szklanki czarnej herbaty
  • 2 sztuki świeżych mandarynek
  • czekolada tarta do posypania deseru 
Sposób przygotowania:
  • Mandarynki odcedzamy z syropu
  • Syrop łączymy z herbatą i maczamy w nim biszkopty wcześniej przełamane na 2-3 części. Zależy od biszkoptów: niektóre bardzo szybko chłoną płyn, więc zamaczamy je dosłownie na sekundę, inne, bardziej zwarte można potrzymać w syropie troszkę dłużej
  • Do każdego pucharka na dno dajemy po 2 połamane i nasączone syropem biszkopty
  • W misce miksera ubijamy na sztywno śmietankę dodając do niej cukier puder i śmietan-fix
  • Gdy śmietana jest już ubita zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka aby połączył się ze śmietaną. Miksujemy, aż masa będzie gładka
  • Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki, jeśli nie mamy rękawa nakładamy do pucharków pierwszą warstwę masy śmietanowo-serowej
  • Na masie znów układamy nasączone biszkopty ( po 2-3 sztuki ), a na biszkopty wykładamy odsączone mandarynki z puszki i całość pokrywamy masą serowo- śmietanową
  • Przed podaniem deser dekorujemy biszkoptem, cząstkami świeżej mandarynki i obsypujemy tartą czekoladą ( u mnie gorzka )


Komentarze