Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką

 Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką

Wątróbka drobiowa 

Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką

     Przedstawiam mój sposób na przygotowanie wątróbki. Od czasu do czasu warto przygotować to pyszne i niedrogie danie. Trzeba też pamiętać, że wątróbka jest doskonałym źródłem żelaza oraz dostarcza sporej dawki witamin z grupy B. Posiada też sporo cynku i witaminy A. Dlatego warto czasem przyrządzić wątróbkę. Serwując ją z cebulą i papryką dodajemy potrawie z wątróbki kolejnych walorów smakowych i zdrowotnych. 

Wątróbka tak przyrządzona to proste, tanie, zdrowe i smaczne danie. 

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej ( u mnie kurza )
  • 3 duże cebule
  • po 1/3 z papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w paski
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę lekko ją soląc. Po chwili smażenia dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i smażymy, aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Następnie cebulę i paprykę zdejmujemy z patelni i smażymy na niej umytą i oczyszczoną wątróbkę
  • Wątróbkę smażymy z każdej strony po kilka minut
  • Gdy wątróbka jest już usmażona dodajemy do niej warzywa, mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy doprawiając solą i pieprzem
  • Podajemy z pieczywem

Wątróbka drobiowa

Komentarze