Kalafior pieczony w całości

 Kalafior pieczony w całości

Kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości

Kalafior przeważnie gotujemy i podajemy z bułką. Robię też zupę kalafiorową. Ale równie pyszny jest też w wydaniu pieczonym. Czasem dzielę go na różyczki, a czasem piekę w całości. Wymaga to więcej czasu, ale taki kalafior podany na stół w całości i krojony w kawałki jak tort wygląda oryginalnie i smakuje doskonale jako dodatek do dania głównego lub też jako samodzielne danie.

Kalafior pieczony w całości

Składniki:

  • 1 kalafior ( średni )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta pieprzu
  • 4-5 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
  • Od kalafiora odkrawamy liście i wystającą część głąba
  • Olej i pozostałe składniki mieszamy i za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy powstałą marynatą kalafiora
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  • Kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5-2 godziny. Jeśli chcemy, żeby był całkiem miękki pieczemy go ok 2 godzin. Jeśli ktoś lubi twardszą wersję kalafiora pieczemy krócej
  • Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami

Komentarze