Naleśniki czekoladowe pina colada

 Naleśniki czekoladowe pina colada

Naleśniki czekoladowe


Naleśniki czekoladowe

       Dziś przepis na pyszne naleśniki czekoladowe z serkiem z dodatkiem wiórków kokosowych i ananasa. Wyśmienity deser, kolacja czy też słodki obiad dla dzieci. 

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej typ 450
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki oleju
Na nadzienie:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
  • Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek z mąki
  • Patelnię naleśnikową dobrze rozgrzewamy i wylewamy na nią porcję ciasta naleśnikowego. Szybko rozprowadzamy go po całej patelni i smażymy z każdej strony po około 2 minuty. Z podanej ilości ciasta wyjdzie nam ok 8-10 placków naleśnikowych
  • Ser dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego śmietanę i jeszcze raz  mieszamy. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, wiórki i pokrojonego na drobne kawałki ananasa. Wszystko mieszamy
  • Ser nakładamy na placki naleśnikowe i zawijamy w ruloniki
  • Możemy podsmażyć je na patelni na maśle, jeśli chcemy podać je na gorąco lub też ser zawinąć w jeszcze ciepłe naleśniki i podawać w wersji na zimno ( ser powinniśmy wówczas wyciągnąć sporo wcześniej z lodówki )
  • Podajemy posypane cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi

Komentarze

Prześlij komentarz