Polędwiczka wieprzowa w sosie meksykańskim
Polędwiczka wieprzowa w sosie meksykańskim |
Na obiad polecam polędwiczkę wieprzową w sosie meksykańskim. Można ją podać z makaronem, ryżem czy pieczywem. Danie smaczne i sycące.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 passata pomidorowa 750 ml
- małą puszka kukurydzy
- mała puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- ostra i słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na plastry ok 1 cm. Lekko rozbijamy. Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony, aż delikatnie się zarumienią
- W naczyniu np typu wok lub w głębszej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim do zeszklenia pokrojoną w półplasterki lub drobniej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę smażymy
- Do cebuli dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i chwilę razem smażymy
- Do warzyw dodajemy passatę. Zagotowujemy, Dodajemy odsączone: kukurydzę i czerwoną fasolę oraz przekładamy do niego podsmażone plastry polędwiczki. Mieszamy i gotujemy razem ok 20 minut
- Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą czerwoną papryką
- Podajemy z ryżem lub makaronem
Komentarze
Prześlij komentarz