Polędwiczka wieprzowa w sosie meksykańskim

 Polędwiczka wieprzowa w sosie meksykańskim

Polędwiczka wieprzowa w sosie meksykańskim

Polędwiczka wieprzowa w sosie

    Na obiad polecam polędwiczkę wieprzową w sosie meksykańskim. Można ją podać z makaronem, ryżem czy pieczywem. Danie smaczne i sycące.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 passata pomidorowa 750 ml
  • małą puszka kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz
  • ostra i słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
  • Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na plastry ok 1 cm. Lekko rozbijamy. Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony, aż delikatnie się zarumienią
  • W  naczyniu np typu wok lub w głębszej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim do zeszklenia pokrojoną w półplasterki lub drobniej cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę smażymy
  • Do cebuli dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i chwilę razem smażymy
  • Do warzyw dodajemy passatę. Zagotowujemy, Dodajemy odsączone: kukurydzę i czerwoną fasolę oraz przekładamy do niego podsmażone plastry polędwiczki. Mieszamy i gotujemy razem ok 20 minut
  • Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą czerwoną papryką
  • Podajemy z ryżem lub makaronem

Komentarze