Racuchy bananowe na jogurcie

 Racuchy bananowe na jogurcie

Racuchy bananowe na jogurcie

Szybkie, pyszne racuszki mogą stanowić deser, śniadanie lub słodki obiad. Składniki do nich zawsze mamy w domu, więc przy braku pomysłu na posiłek można szybko przygotować takie placuszki. Podane z owocami, konfiturą, miodem lub cukrem pudrem stanowią doskonały posiłek.

Składniki:

  • 1 banan dojrzały
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kubek jogurtu naturalnego 180 g
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • W misce za pomocą widelca rozgniatamy banana na papkę
  • Do banana dodajemy jogurt i jajka. Dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi
  • W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem i cukrami
  • Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy
  • Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby spęczniało
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim racuchy. Na jednego racucha daję dwie łyżki ciasta
  • Racuchy smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia
  • Odsączamy na papierowych ręcznikach
  • Podajemy z owocami, cukrem pudrem, miodem lub konfiturą

Komentarze