Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

 Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka 

Sałatka z kapusty pekińskiej



          Proponuję dziś pyszną sałatkę z kapustą pekińską. Sałatka z kapusty pekińskiej jest u nas zawsze mile widziana i znika w oka mgnieniu. Dodatki mogą być rozmaite. najbardziej lubiana jest ta z dodatkiem smażonego kurczaka. Pozostałe dodatki można modyfikować wg uznania. Sałatka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Można ją przygotować na kolację, na szybki obiad, gdy nie ma czasu na większe gotowanie, albo jako pyszne jedzenie do naszych śniadaniówek.

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej ( mała )
  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia mięsa
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • słoik ulubionego majonezu
Sposób przygotowania:
  • Kapustę szatkujemy i przesypujemy do dużej miski
  • Paprykę kroimy w drobną kosteczkę
  • Ogórki kroimy również w kostkę
  • Kukurydzę odsączamy
  • Wszystkie warzywa mieszamy z kapustą pekińską
  • Kurczaka kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i oprószamy go ulubioną przyprawą. Mieszamy i smażymy, aż mięso delikatnie się zarumieni
  • Usmażone mięso przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy przestygnie dodajemy go do warzyw i mieszamy
  • Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Serwujemy samodzielnie lub z pieczywem

Komentarze