Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
Sałatka z kapusty pekińskiej |
Proponuję dziś pyszną sałatkę z kapustą pekińską. Sałatka z kapusty pekińskiej jest u nas zawsze mile widziana i znika w oka mgnieniu. Dodatki mogą być rozmaite. najbardziej lubiana jest ta z dodatkiem smażonego kurczaka. Pozostałe dodatki można modyfikować wg uznania. Sałatka z kapusty pekińskiej jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Można ją przygotować na kolację, na szybki obiad, gdy nie ma czasu na większe gotowanie, albo jako pyszne jedzenie do naszych śniadaniówek.
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej ( mała )
- podwójna pierś z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy
- sól i pieprz
- olej do smażenia mięsa
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- słoik ulubionego majonezu
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy i przesypujemy do dużej miski
- Paprykę kroimy w drobną kosteczkę
- Ogórki kroimy również w kostkę
- Kukurydzę odsączamy
- Wszystkie warzywa mieszamy z kapustą pekińską
- Kurczaka kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i oprószamy go ulubioną przyprawą. Mieszamy i smażymy, aż mięso delikatnie się zarumieni
- Usmażone mięso przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gdy przestygnie dodajemy go do warzyw i mieszamy
- Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy
- Serwujemy samodzielnie lub z pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz